Kétszer több kalóriát fogyasztottak azok a nők, akik egy rendetlen, koszos konyhában voltak, mint azok, akik egy tiszta, rendezett konyhában, állapította meg egy tudományos kísérlet.

stressz étkezési zavar Cornell Egyetem otthon Hírek

ILLUSZTRÁCIÓ

Az amerikai Cornell Egyetem ételpszichológusai 98 nővel végezték el a nassolós kísérletet eltérő tisztaságú helyiségekben. Minden második nőt arra kértek, hogy várakozzon valakire egy olyan konyhában, amely tele volt mosatlan edényekkel, újságpapír kupacokkal és a telefon egyfolytában csörgött. A többi nőnek (felváltva) egy makulátlan konyhában kellett várakoznia. A kutatók mind a kupis, mind a tiszta konyhában kitettek édes és sós kekszet, valamint sárgarépát a nassoláshoz. A rendetlen konyhában várakozó nők 10 perc alatt kétszer annyi kalóriát csipegettek el, mint a tiszta konyhában várakozó kontrollcsoport tagjai.

stressz étkezési zavar Cornell Egyetem otthon Hírek

ILLUSZTRÁCIÓ: CORNELL EGYETEM

Bizonyos lelkiállapot kaotikus környezetben túlevéshez vezethez, állapították meg a Cornell kutatói, akik eredményeiket az Environment and Behaviour (Környezet és viselkedés) szakfolyóiratban tették közzé. A kísérleti alanyok egy részét arra kérték, a rendetlen konyhába való belépés előtt idézzék fel egy olyan életszakaszukat, amikor elveszítették az irányítást az események felett. Másoknak az volt a feladatuk, hogy arról írjanak, amikor kontroll alatt tartották a dolgokat. Az utóbbi csoport 100-zal kevesebb kalóriát fogyasztott a várakozás ideje alatt, mint az előbbiek.

"Egyesek azt gondolják, hogy ha semmi nincs irányítás alatt, akkor ők is a lovak közé dobhatják a gyeplőt", foglalta össze a tanulmány vezető szerzője, Lenny Vartanian, aki jelenleg az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológiaprofesszora. Jóllehet a kísérletben csak nők vettek részt, Vartanian szerint ugyanilyen eredményt kaptak volna férfiakkal is.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

stressz étkezési zavar Cornell Egyetem otthon Hírek

ILLUSZTRÁCIÓ

Újítsuk meg közösen a konyhádat!
Mentáhigiénés szakemberből, belsőépítész tervezőből, stylistból és profi fotósból álló csapatunk vállalja, hogy segít rendbe tenni a konyhádat, hiszen a fenti tudományos kísérlet is alátámasztja, hogy az ételkészítés színhelye hatással van az életedre. Készíts egy fotót a konyhádról, és küldd el emailcímünkre: omta2u@gmail.com
A jelentkezőkkel személyesen egyeztetjük a részleteket, díjmentes kiszállást és tanácsadást Budapesten tudunk vállalni.

Kövesd blogunkat a Twitteren is, hogy ne maradj le az újdonságokról!