Mindenkivel előfordulhat, hogy tologatja egy feladat elvégzését, de a tudatos halogatók szándékosan kerülik a teendők elvégzését. Minden mást csinálnak, csak hogy ne kelljen pont azzal foglalkozniuk, ami valóban esedékes volna. A halogatás átmenetileg akár pozitív érzéseket is kelthet, “hiszen még ráérünk, van idő”. Ez a viselkedésforma egyetemes, számos nyelven van rá speciális kifejezés: magyarul Pató Pálnak nevezzük a halogatókat Petőfi verse után, a spanyolok pedig gyakran szokták a legégetőbb dolgokat is “mañana”, azaz holnap elvégezni. Vajon miért halogatunk, meddig lehet csinálni, és hogyan szoktassuk le magunkat róla?

halogatás stressz bűntudat önismeret önfegyelem kognitív terápia Könyv

ILLUSZTRÁCIÓ

A halogatásnak ezer oka lehet: a feladat nem is annyira lényeges (szerintünk), még úgyis tökéletesíteni kell, nem értjük a feladatot, félünk a hibázástól. Statisztikák szerint a diákok felére, a felnőtt népesség egyötödére jellemző a teendők tologatása, illetve inkább a férfiakra jellemző ez a magatartás. Az életkori különbség egyik magyarázata szerint 35 éves kor felett már más feladataink vannak. A nemek közötti eltérésnek pedig evolúciós és pszichológiai oka lehet: a nők életében számtalan időpont van, amiket nem lehet elhalasztani.

Jellemtől is függ a halogatás: akik lelkiismeretesek és van önfegyelmük, azok kevéssé halogatóak, ugyanakkor rájuk jellemző egyfajta rugalmatlanság. Halogató típusként említhető a kényelmes, a kríziskeltő, a dacos, a túlteljesítő, a tökéletességre törekvő, az álmodozó és az aggódó is. A krónikus halogatók az élet fontos dolgait (elköteleződés, házasság) halogatják, mondja Windy Dryden angol pszichológus, halogatás-terapeuta. Egyesek tervszerűen halogatnak, mások ötletszerűen.

De mi lehet az ok? Nincs elég motiváció? Esetleg hiányzik az önkontroll? Tulajdonképpen a halogatás motivált állapot, hiszen nagyon is motiváltak vagyunk, hogy ne végezzük el a teendőt. Kitalálunk többféle dolgot, csak hogy elkerüljük a feladatot, ami nehézséget jelent. Pedig ezzel sokszor csak a stresszt és a bűntudatunkat növeljük, hiszen tudatunk felső szintjén tisztában vagyunk azzal, hogy káros a halogatásunk. Amikor a halogatás miatt már negatív spirálba kerülünk, nem halogathatjuk tovább a változást.

halogatás stressz bűntudat önismeret önfegyelem kognitív terápia Könyv

ILLUSZTRÁCIÓ

Tud-e változni, fejlődni, akinek már krízist okoz a folyamatos halogatás? Kétségtelen, muszáj megoldást találni. Ez lehet egyrészt az önkontroll, az önfegyelem, az önszabályozás fejlesztése – hiszen az utóbbi hiánya az alapja a halogató magatartásnak. Hinnünk kell magunkban, hogy képesek vagyunk elvégezni az adott feladatot, ebben nagy segítség számunkra az önismeret, az önmegfigyelés. Jelentősége van az időtudatosságnak és az akaratnak. Néha már az is segít, hogy ha kijelentettük, hogy elvégezzük, az adott szó már kötelez. A halogatásról való leszokás nem lehetetlen, de ajánlott mielőbb elkezdeni. Az alábbiakban pár egyszerű tippet adunk az első lépésekhez.

Szelektáld a céljaidat
Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni, a mai világban azonban sokan nemhogy kettő, hanem négy-öt lovat is próbálnak megülni. A következmény: mindennel állandóan elúsznak. Válaszd ki azt az életterületet, amelyben elsődleges fontosságú, hogy mindent időben elvégezz: ha menedzser vagy, ez legyen a prioritás, ha anyuka vagy, akkor az. A többi “műszakot” sorold hátrébb, bízd másra, vagy engedd el.

Légy bátor nemet mondani
Ha már sikerült felállítanod a tevékenységköreid fontossági sorrendjét, tartsd is magad az elhatározott menetrendhez. Ha például az anyaság a prioritásod, akkor szánd el magad, és dönts úgy, hogy a gyerekekkel való foglalkozás az elsődleges, nem az, hogy megfelelj másoknak vagy a körülményeknek. Mondjuk nem lesz olyan kerted, mint a nyugdíjas szomszédnak, aki manikűrollóval igazítgatja az örökzöldeket – na és? Te tudod, hogy neked mi a fontos, és élj eszerint!

Jutalmazd meg magad, ha valamit befejeztél
Most, hogy felállítottad a sorrendet, elengedtél pár másodlagos tennivalót, és ennek köszönhetően végre befejeztél egy olyan feladatot, ami már ezer éve esedékes volt, ünnepeld meg a sikert, és jutalmazd meg magad érte. Ezzel a pozitív megerősítéssel legközelebb is sikerülni fog halogatás nélkül megcsinálni valamit.

Wendt Judit

Ajánlott olvasnivaló:

Petr Ludwig: Vége a halogatásnak
Central Médiacsoport, 2015, 272 oldal, 2800 Ft

halogatás stressz bűntudat önismeret önfegyelem kognitív terápia Könyv

Online mentálhigiénés tanácsadás – Nyerd vissza az irányítást az életed fölött velünk! 
Díjmentes tanácsadáshoz jelentkezz be az omta2u@gmail.com emailcímen.

Kövesd blogunkat a Twitteren is, hogy ne maradj le az újdonságokról.

Ez is érdekelhet:

Így olvass az álláshirdetések sorai között

halogatás stressz bűntudat önismeret önfegyelem kognitív terápia Könyv