A nyári szabadság idején távol vagy a munkahelyünktől, és ez a fizikai távolság egyúttal mentális távlatot is ad: könnyebb kívülről ránézned a hétköznapjaidra. Nyilván nem várható el, hogy a munkahelyed a csodák palotája legyen, mint ahogy azt is el kell fogadnod, feltéve, ha a meló maga szuper, hogy bizony minden munkahelyen van egy szipirtyó (legyen bár férfi vagy nő). Ezek ésszerű kompromisszumok. 

De ha már a szabadság első napjaiban elkezdesz azon görcsölni, hogy atyaég, mindjárt vissza kell állni a munkapadhoz, akkor bizony érdemes végiggondolni a dolgokat. A munkahelyváltás mellett az is szólhat, ha észleled magadon az alábbi jeleket. 

Pexels

1. Folyton lepasszolod a feladatokat
Az ember melózni jár a munkahelyére, és igen, olykor adódnak nemszeretem feladatok, de ezeket is el kell végezni. Ha viszont azt észleled, hogy már megint lepasszoltál valamit, amire a főnököd vagy egy kollégád kért, lehet, hogy valójában utálod a munkádat. Az is ennek a jele, ha folyton felhúzod magad, ha valaki kér tőled valamit, akár csak annyit is, hogy segíts egy angol nyelvű email megfogalmazásában.

Rawpixel

2. Több időt töltesz távol az íróasztaltól, mint mellette
Nem is cigizel, mégis mindig lemész a bejárathoz passzívan füstölni a kollégákkal. Egész délelőtt az ételfutárt lesed az ablakból. Úgy érzed, azonnal ki kell tisztítanod a céges hűtőszekrényt, mert a takarítók képtelenek erre. Csak a kollégáknak szeretnél a kedvükben járni azzal, hogy elintézel helyettük valamit a városban, vagy hozol nekik pogácsát abból a híres cukrászdából. 
Ha úgy érzed, untat a melód, már nem jelent kihívást, azzal nemcsak a cég erőforrásait pazarlod, hanem a saját magadat is korlátozod. Amennyiben nem látod a fejlődési lehetőséget a jelenlegi munkádban, ideje váltanod.

Rawpixel

3. A kollégák miatt vagy még mindig itt
Az amerikai filmsorozatokban állandó forgatókönyvírói motívum, hogy a kollégák a legjobb barátai egymásnak, alkalmi vagy tartós párt is közülük választanak, és meló után is közösen lazulnak, söröznek, tequiláznak egy kocsmában. Annyiszor láttuk már ezt, hogy elhisszük, ez az ideális. De nem.
Ha azért jársz be a munkahelyedre, mert milyen jófejek a kollégák, és őket sokkal jobban szereted, mint a hülye családodat, akkor nagyon át kellene gondolnod az életedet. Nem lehet, nem is szabad a diákévek hangulatát évtizedekig fenntartani. A munkahely nem erről szól. Így ellököd magadtól a szakmai fejlődési lehetőséget. Ideje kirepülnöd a fészekből.

Pexels

4. Egyre többször érzed betegnek magad
A stressz súlyos terhet ró a szervezetedre, amely lelki és testi tünetekben is megjelenhet. Sőt, a mentális tünetek is átváltozhatnak testi panasszá: eleinte még csak képzeled, hogy minden reggel görcsöl a gyomrod munkába induláskor, pár hónap után az orvosnál kiderül, hogy kezdődő gyomorfekélyed van, mert a szorongás miatt termelődő túl sok gyomorsav kikezdte a nyálkahártyát. De ugyanígy jelentkezhet a stressz miatt szív- és érrendszeri betegség, ingadozó vércukorszint és még egy sor dolog. Nem vagyunk robotok. Egy 228 kutatást összegző tanulmány szerint az orvos által is diagnosztizált betegséget okozó legkomolyabb munkahelyi stresszfaktorok közé tartozik a bizonytalanság (50%), a túlzott elvárások (35%) és a túl hosszú munkaidő (20%).  

Pexels

5. Nem érdekel, merre megy a szakma
A munka egyszersmind élethosszig tartó tanulást is jelent. Akkor jó, ha ezt nem rád tukmálják vagy kizsarolják belőled, hanem te magad érzed szükségét annak, hogy fejlődj a szakmádban: megismerd a legújabb módszereket, alapanyagokat, eljárásokat. Az amerikai Pew közvéleménykutató intézet szerint az amerikai munkavállalók 54 százaléka válaszolta, hogy folyamatosan fejleszteniük kell szakmai tudásukat ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket a munkaerőpiacon, de további 33 százalék szerint is fontos ez, és csak 12 százalék jelentette ki, hogy nem érdekli az önképzés.
Ha te sem érzed döntőnek, akkor érdemes lenne nemcsak munkahelyet, hanem esetleg pályát is módosítanod egy átképzéssel.

TIPP: Amennyiben új munka mellett döntesz, érdemes most elkezdeni a szervezést, de a váltással várj januárig-februárig. Év eleje ugyanis az az időszak, amikor számos nagyvállalatnál az új évre megadott büdzsé és az előző évi bevételek fényében áttekintik az elvégzendő feladatokat, illetve a hozzájuk szükséges munkatársak számát. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
okleveles online mentálhigiénés tanácsadó