Február a Tini Párkapcsolati Erőszak Figyelemfelkeltési és Megelőzési Hónap az Egyesült Államokban, az első ilyen rendezvénysorozat 2013-ban indult Barack Obama akkori elnök kezdeményezésére. Egy friss kutatás arra kereste a választ, hogyan nyilvánul meg a probléma az internet világában. Az online párkapcsolati erőszak elkövetője ugyanis a hivatalos meghatározás szerint "a digitális eszközöket használja arra, hogy a szerelmi partnerét ismétlődően gyötörje, azzal a szándékkal, hogy ellenőrizze, kényszerítse, megfélemlítse, zaklassa vagy fenyegesse". 

párkapcsolati erőszak kamasz online zaklatás

Pexels

Tekintettel arra, hogy a mai tizenévesek állandóan kapcsolatban állnak egymással az üzenetküldő, videóchat és közösségi platformokon keresztül, az online párkapcsolati erőszak megjelenésének is nagyobb a kockázata. Amerikai egyetemi kutatók azt próbálták tisztázni, milyen mértékben tapasztalhatja meg egy átlagos kamasz az online párkapcsolati erőszak megnyilvánulásait, illetve hogy milyen tényezőket lehet ezzel összefüggésbe hozni.

Ebben a témában ez az első ilyen felmérés az Egyesült Államokban (és talán a világon). A kutatók 2218 amerikai diákot válogattak be, életkoruk 12-17 év között volt, és közös jellemzőjük, hogy valamennyien részesei voltak szerelmi kapcsolatnak a vizsgálat előtti évben.

A kamaszok több mint negyede (28,1%) számolt be arról, hogy a szerelmi kapcsolatban áldozata lett valamilyen online párkapcsolati erőszakként jellemezhető inzultusnak. A következők tartoznak ide: 
a partnerük 
- az engedélyük nélkül megnézte a digitális eszközeiken tárolt tartalmakat (elolvasta az üzeneteket, megnézte a fotókat, videókat stb.); 
- nem engedte, hogy használják a digitális eszközeiket (pl. nem telefonálhattak);
- fenyegető üzenetet küldött;
- közzétett olyan posztot, amellyel nagy nyilvánosság előtt nevetségessé tette, megfenyegette vagy megszégyenítette őket;
- az engedélyük nélkül közzétett, megosztott intim fotót.

Ezen túlmenően, a kamaszok több mint harmada (35,9%) vált áldozatává valamilyen "hagyományos", azaz testi párkapcsolati erőszaknak, például 
a partnerük
- lökdöste őket;
- valaminek nekiszorította vagy nekilökte őket;
- megütötte vagy megütéssel fenyegette meg őket;
- kigúnyolta vagy kritizálta őket;
- megakadályozta, hogy valamit megtegyenek.

A kutatók szerint figyelemfelkeltő, hogy a fiúk jelentősen többször számoltak be online párkapcsolati erőszakról: közülük 32,3%-ot ért ilyen erőszakos cselekedet, szemben a lányokkal, akik közül 23,6% számolt be ilyenről. A fiúk nemcsak az online párkapcsolati erőszak minden formája érte, hanem gyakrabban szenvedtek el fizikailag is erőszakos cselekedetet. A kutatás során más szempontok (nemi irányultság, bőrszín, életkor) szerint nem volt jelentős különbség a lányok és a fiúk között. 

"Kifejezetten heteroszexuális kapcsolatokra jellemző, hogy a a lányok gyakrabban vetnek be erőszakot a párkapcsolati problémák megoldására, míg a fiúk próbálnak uralkodni az agresszív indulataikon, amikor arra tesznek kísérletet, hogy megbeszéljenek egy nézeteltérést a barátnőjükkel", mondta Sameer Hinduya kriminológiaprofesszor, a kutatás vezető szerzője. "Lehet, hogy nem túl szerencsés párkapcsolati erőszakról beszélni éppen az év legromantikusabb napja előtt. De nyilvánvaló, hogy az online párkapcsolati erőszak a tizenévesek jelentős részét érinti, és muszáj volna megtanítanunk őket arra, hogy milyennek is kellene lennie egy egészséges, stabil párkapcsolatnak, illetve mi vezet a diszfunkcionális, problémás kapcsolathoz."

A kutatók jelentős összefüggést találtak az online és a való életbeli párkapcsolati erőszak formái között: az online erőszakot elszenvedett diákok 81 százalékát érte már fizikai inzultus is. Ugyanez fordítva is észlelhető: a fizikai inzultust elszenvedett diákok 18-szor gyakrabban válnak online erőszak áldozataivá, azokhoz képest, akiket nem ért fizikai erőszak. A fizikai erőszakot elszenvedett diákok 63 százalékát érte online párkapcsolati erőszak.

Az online párkapcsolati erőszakhoz több kockázati tényező köthető. Négyszer gyakrabban ér ilyen inzultus olyan diákokat, akik depressziós tünetekről számoltak be. Két és félszer gyakrabban olyanokat, akik szexuális kapcsolatot létesítettek. Ötször gyakrabban olyanokat, akik szextingeltek, azaz erotikus fotókat vagy videókat küldtek magukról partnerüknek. Azokat pedig, akik már korábban áldozatául estek online zaklatásnak, nagy valószínűséggel veszélyezteti online párkapcsolati erőszak is.

"A Tini Párkapcsolati Erőszak Figyelemfelkeltési Hónap kapcsán reméljük, hogy a kutatásunk több információt ad a jelenségről, az oda vezető tényezőkről, és az ilyen magatartás következményeiről -- mondta Hinduja, aki a Florida Atlantic Egyetem kiberbűnözési kutatóintézetének társigazgatója. -- Ha mélyebben is megértjük a mai kamaszok érzelmi és pszichológiai jellemzőit, az élethelyzeteiket, körülményeiket, akkor talán képesek leszünk kidolgozni olyan módszereket, amelyekkel megelőzhetjük nemcsak a kamaszokat érő, hanem minden párkapcsolati erőszakot".

A kutatás beszámolója a Journal of Interpersonal Violence folyóiratban, kivonata az Eurekalert.org online tudományos szemleoldalon jelent meg.