Előre bocsátom, hogy nem több ezer forintos nyomtatott hálanaplóról van szó, benne előre gyártott idézetekkel és (gyakran) közhelyekkel. Az ideális hálanapló egy üres füzet vagy notesz. 

Pixabay

A hálanapló lényege ugyanis a saját gondolatok feltárása. Mindennap bele kell írni, hogy aznap milyen olyan esemény volt, amiért hálát lehet érezni. És nem, nem a szülő iránti hálát fejezi ki benne a gyerek, bár lehet ilyen alkalom is. De olyan is, amikor a naplóíró saját maga iránt érez hálát: "Hálás vagyok magamnak, hogy nem blicceltem el a felkészülést a dolgozatra". De hálát érezhet akár a kutyája iránt is, mert az felvidámította egy kiábrándítóan végződő szombat esti buli után. Hálás lehet az időjárásnak, mert nem ázott ronggyá randi előtt. Hálás lehet a buszsofőrnek, aki nem csapta be az orra előtt az ajtót. Hálás lehet a nagyinak, aki annak ellenére megsütötte a kedvenc sütijét, hogy ő a fogyókúrára hivatkozva csak fél szeletet evett belőle.

A hálanapló lelki hatásmechanizmusát egy érdekes amerikai egyetemi vizsgálat tárta fel. A két részből álló felmérésben több mint 900 kamaszt kérdeztek ki. Első körben egy tesztet töltöttek ki, benne ilyen kérdésekkel:  "Ha össze kéne írnom azokat a dolgokat, amiért hálát érzek, az milyen hosszú lista lenne?" vagy "Gyorsan össze tudom-e írni azokat a dolgokat, amikért hálás vagyok?". A válaszok értékelése után kiderült, hogy azok a kamaszok, akik több mindenért éreztek hálát, kevésbé voltak anyagiasak a kortársaikhoz képest.

A második kutatásban a fenti teszt után még egy üres füzetet is kaptak a két csoportra osztott kamaszok. Az egyik csoportnak mindennap bele kellett írnia, hogy miért érez hálát aznap, a másik csoportnak csak a napi tevékenységeit kellett felsorolnia. Két hét után minden résztvevő kapott 10 dollárt, amelyet megtarthattak vagy jótékony célra eladományozhattak. A hálanaplót vezető csoport 60 százalékkal többet adományozott a tevékenységi naplós csoporthoz képest.

Vagyis a hálanapló segíthet a túlságosan anyagias szemléletű kamaszok gondolkodását, világlátását árnyalni. Persze a kamaszok nem szándékosan anyagiasak ebben az életkorban. Az anyagiasság sokkal inkább a csoportnyomás hatása: sok kamasz azért szeretne drága holmikat, mert a barátaiknak is olyan van, és a csoporthoz tartozás feltételének érzik a megfelelő márkájú ruhát, mobiltelefont stb. A hálanapló fejleszti az önismeretet, ennek köszönhetően pedig a kamasz rájöhet arra, hogy mi a különbség az olyan barátok között, akik az egyéniségéért szeretik, és azok között, akik csak a külsőségek alapján fogadják be maguk közé. Az ilyen felismerések és a döntéshozatalok nagyon nehezek lehetnek a számára. Viszont ha sikerül meghozni, sok mindent leegyszerűsítenek, megkönnyítenek az életében.

A hálanapló vezetését nem lehet erőltetni. Legjobb, ha a szülő is vesz magának egyet, elkezdi írni, és reménykedik abban, hogy a jó példa ragadós.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna online mentálhigiénés tanácsadó-jelölt