Ó hányszor előfordul mindannyiunkkal, hogy bemutatnak valakit/valakinek, és egy perc múlva már nem is emlékszünk a nevére. Vagy hogy az utcán/buliban összefutunk egy ismerőssel, de egyszerűen nem jut eszünkbe a neve. Mielőtt bárki is ostorozni kezdené magát a feltételezett "bunkóság" miatt, jó tudni, hogy a jelenségnek akár 10 oka lehet, egyik meglepőbb, mint a másik. A poszt végén adok egy tippet is a memorizálás elősegítésére. 

Hírek emlékezés névmemória

Pixabay

A legfontosabb: minden ember agyműködésének vannak erősségei és gyengeségei. Az egyik ember remek a nevek megjegyzésében, de képtelen idegen nyelvet megtanulni. A másik prímán eligazodik egy szinte ismeretlen városban is, de a nevek egyik fülén be, a másikon ki, huss! Tehát ez az alap.

A névmemorizálást egyszerű trükkökkel fejlesztheted, például vond be az illető személy nevét egy képzeletbeli párbeszédbe, és ismételd meg többször a bevésődéshez. Vagy ha van hasonló nevű ismerősöd, akkor képzeld el őket egymás mellett, hogy vizuálisan is rögzüljön a dolog, tanácsolja Mike Dow amerikai pszichiáter a Bustle magazin cikkében. Nézzük, milyen okai lehetnek, ha a szó mégis gyorsan elszáll:

1. Az illető az adott pillanatban nem fontos számodra
Ne szabadkozz amiatt, mert képtelen vagy minden név megjegyzésére. Lehet, hogy az illető egyszerűen nem lényeges az életedben. Mindenki fel tudja idézni az első szerelmét vagy az első főnökét. Ők fontos személyek az életünkben. A nem fontosakra pedig nem feltétlenül emlékszünk. Ennyi.

2. Kialvatlan vagy
Az alvásmegvonás lenullázza a memóriát, ilyenkor általánosságban mindent nehezebb megjegyezni vagy felidézni. A napi 7-8 óra alvás ahhoz kell, hogy az agy feldolgozza a nappal során begyűjtött információkat, és elraktározza azokat emlékként. Az alvás ahhoz is kell, hogy másnap kipihent legyél, és jobban tudj összpontosítani -- például az elhangzott nevekre.

Hírek emlékezés névmemória

Burst

3. Nem figyeltél
Ez is gyakran előfordul: ott állsz valakivel szemben, kezet fogtok, mondjátok a neveteket, aztán egy pillanattal később köddé vált minden. Ez azért lehet, mert valam elvonta a figyelmedet a névről. Lehet, hogy pontosan fel tudod idézni, milyen pulóver volt az illetőn vagy hogy milyen furán volt belőve a haja. Ebben az esetben a vizuális információk felülírták a hallottakat.

4. Túlságosan pörgött az agyad
Ha túl sok inger éri egyszerre az agyat, akkor éppúgy túlterhelik a rendszert, mint egy tömeges informatikai támadás. A névnek már nem marad szabad kapacitás. Pláne, ha amúgy nem is mozgatott meg benned semmit az illető.

Hírek emlékezés névmemória

Oleg Magni

5. Nagyon gyakori a neve
Ha túl sok Tibort vagy Katát ismersz, talán azért nem tudsz megjegyezni egy újabbat, mert túl könnyűnek hiszed a név megjegyzését ("hiszen ugyanúgy hívják, mint a volt padtársamat"), és ezért nem fordítasz rá külön energiát. 

6. Nem szimpi az illető
Azoknak a nevét valóban nehéz megjegyezni, akkikkel nem érezzük magunkat egy hullámhosszon, vagy éppen az első pillanattól kezdve ki nem állhatjuk őket. Ugyanez érvényes azokra is, akikről azt kívánjuk a megismerkedés után, hogy bárcsak soha többé ne kelljen újra találkozni velük. Ilyenkor működésbe lép a tudatalattink, amely segít az "ellenség" nevét kiradírozni az elménkből. 

7. Szorongsz vagy depressziós vagy
A kezeletlen mentális betegségek korlátozzák az emlékezőképesség működését. Ez elég logikus: ha például olyan pillanatban ismertetnek össze valakivel, amikor épp kényelmetlenül érzed magad a helyzetben, az agyad a menekülés lehetőségeinek feltérképezésével van elfoglalva, nem a másik ember nevének megjegyzésével. 

Hírek emlékezés névmemória

Pixabay

8. A gyógyszereid csökkentik a memóriádat
Bizonyos gyógyszereknek hatásuk lehet az emlékezőképességre, erre az orvosnak vagy a gyógyszerésznek fel kell hívnia a figyelmedet. Ha mégsem tették meg, és úgy tapasztalod, hogy amióta azt az új gyógyszert szeded, szita az agyad, olvasd el a mellékelt betegtájékoztatót és kérdezd meg a kezelőorvosodat. 

9. Valamilyen sérülésed vagy betegséged van
Ez komoly dolog, érdemes kivizsgáltatnod magad. Az akadozó memória lehet egy fejsérülés következménye (pl. sport vagy autóvezetés közben szerzett), esetleg pajzsmirigy-probléma, vagy álmatlanság miatti. 

10. Nem adtál esélyt az agyadnak
Volt már úgy, hogy belefutottál valakibe, de nem jutott eszedbe a neve, kínosan elheherészted a találkozást, majd a következő sarkon villámcsapásszerűen beugrott a név? Ideje lassítanod, mert ezek szerint más fordulatszámon pörögsz, mint az agyad: igenis, emlékezett, csak kicsit megcsúszott az információ előbányászásával.

Hírek emlékezés névmemória

Francesco Ungaro

e-Mental tipp:
Ha egy rendezvényen több embernek is bemutatnak, használd a mobiltelefonodat! Készíts jegyzetet vagy mondd diktafonra, hogy az illetőt hogy hívják, hogyan nézett ki és mi a beosztása. Otthon pedig újra olvasd át, hallgasd meg az infókat, és próbáld memorizálni. Amennyiben az alkalom engedni, akár egy szelfit is készíthetsz az illetővel, vagy pedig beírhatod a telefon névjegyzékébe, ahol fényképet is csatolhatsz a névhez.