Ahogy közeledik a karácsonyi bevásárlási őrület csúcspontja, egyre többször fordul elő, hogy valaki titokban vesz magának valamit anélkül, hogy a házastársának vagy élettársának szólna róla, kikérné a beleegyezését a költekezéshez. A hűtlen fél éppúgy lehet férfi, mint nő. Az ilyen titkos vásárlásokat a delikvensek jellemzően készpénzzel intézik, nem a közös bankkártyáról, a holmit álcázó csomagolásban viszik haza, és inkább hipermarketekben veszik meg a heti bevásárlással együtt, mint külön egy szaküzletben, olvasható egy friss kutatásban, amely több amerikai egyetem kutatóinak együttműködésével készült.

Hírek pénzügyi hűtlenség válás kommunikáció

Pexels

A pénzügyi hűtlenség lehet éppoly komoly dolog, mint a szexuális vagy érzelmi megcsalás. Pontos definíciója szerint ide tartozik minden olyan pénzügyi cselekedet, amelyről valószínűsíthető, hogy kiváltja a házas- vagy élettárs ellenérzését, és az elkövető szándékosan nem hagy fel ezzel a viselkedéssel. 

"Azért fontos ezzel foglalkozni, mert minden kapcsolatban komoly konfiktusok forrása lehet a pénz, és a pénzzel kapcsolatos titkok alássák a kapcsolatot. Ezért számunkra is meglepő volt, hogy mennyire kevés tudományos kutatás készült eddig a pénzügyi hűtlenségről ", mondta Hristina Nikolova kutatásvezető, a Boston College helyettes marketingprofesszora. A maga nemében elsőnek számító, rendszerező kutatás beszámolója a Journal of Consumer Research szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatók kidolgozták a Pénzügyi Hűtlenségi Mutatót, amellyel azt lehet mérni, hogy mennyire hajlamos egy-egy vásárló a pénzügyi hűtlenségre, és az hogyan hat a fogyasztási szokásokra. Minél inkább hajlamos valaki a pénzügyi hűtlenségre, annál valószínűbb, hogy eltitkolja tranzakcióit és banki kivonatait a partnere elől. 

Pedig ezzel az egész életét, a párkapcsolatát teszi kockára. Mint egy korábbi elemzés írja, azért üt nagyot a partneren a kiderülő pénzügyi hűtlenség, mert nemcsak becsapottnak érezheti magát, hanem kisemmizettnek is. A másik pénzügyi hűtlensége veszélybe sodorhatja az egész család anyagi biztonságát, jövőbeni terveit, megtakarításait. 

Hírek pénzügyi hűtlenség válás kommunikáció

Pixabay

A pénzügyi hűtlenség sok esetben vezet idővel váláshoz, de minden esetben felveti annak szükségességét, hogy beszéljünk a kapcsolatról. Nem szabad vádaskodni, mert az elmérgesíti a viszonyunkat, hanem a tények összegyűjtésével ki kell deríteni, mi rejlik az eltitkolt költekezés mögött, milyen szükségletei nem teljesülnek a partnerünknek, amit ilyen módon él ki. Az is lehet, hogy bennünk van a hiba, túlságosan szűklátókörűen gondolkodunk, fukarok vagyunk, más anyagi hozzáállást hoztunk otthonról, mint partnerünk, és nem fordítottunk arra kellő figyelmet, hogy ilyen téren is összecsiszolódjunk. 

Hogyan vehetjük észre, ha partnerünk pénzügyi hűtlenséggel gyanúsítható?

1. Olyan bankszámla- vagy bankkártyakivonatot találunk, amiről nem is tudtunk
Azonnal fénymásoljuk vagy fotózzuk le, és próbáljuk azonosítani a rajta szereplő tételeket, hogy ki lehet a gazdájuk.

2. Partnerünk levetet minket a közös bankkártyáról
Persze ennek lehet olyan racionális oka, hogy elveszett a kártya, ezért vagyunk letiltva. De ha nem lehet egyszerűen megmagyarázni, akkor bonyolultabb ügy húzódhat a háttérben.

3. Eltűnt a dugipénz
Szuperül kitaláltunk egy tuti rejtekhelyet a lakásban, ahol feltűnésmentesen gyűjtögettük az ilyen-olyan maradékösszegeket, aztán most nem találjuk. Ekkor minden családtagot ki kell kérdezni. 

4. Partnerünk egy vagy több alkalommal pénzt vesz fel ATM-ből
Nyilván mindent meg lehet magyarázni, pláne év végén, esetleg az iskolában kellett valamit befizetni. Felnőttek vagyunk, önállóan intézünk egy csomó ügyet. De azért hó végén üljünk le és készítsünk egy tételes elszámolást a banki kivonat alapján. Megbeszélhetjük azt is, hogy ezentúl törekszünk a kártyás fizetésre mindenhol, és leállunk a készpénzhasználattal.

5. Partnerünk őrzi a postaládát
Ha mindenáron ő akarja először megnézni az érkező leveleket, kezdjünk gyanakodni. Persze lehet, hogy nem kért nyomtatott levelet a titkosan fenntartott számlájáról, és akkor nehezebb rájönni.

6. Hirtelen sok új cucc jelenik meg a lakásban
Partnerünknek új telefonja van, "kapott egy céges tabletet", kiderül, hogy ebédidőben drága étteremben volt, és mintha ezt a cipőt se láttuk volna még a lábán... Ki kell deríteni, hogy ki fizette ezeket a kiadásokat, mennyire terhelték meg a közös számlát, miért nem beszélt róluk stb. 

7. Partnerünk túlreagálja a pénzzel kapcsolatos témákat
Valahányszor az anyagiak kerülnek szóba, könnyekre fakad, ingerült lesz, hűvössé válik? Nem lehet vele normálisan megbeszélni a családi pénzügyeket, mert folyton hárít más teendőre hivatkozva? A negatív hozzáállás titkokat sejtet, de ettől még szép lassan rá lehet beszélni, hogy nézzük végig a számokat.

8. Partnerünknek költséges szokása vagy hobbija lett
Hirtelen muszáj neki minden héten lottózni? Suttyomban alkoholizál vagy dohányzik? Ezek mind súlyos havi kiadást jelenthetnek, kivált, ha korábban megbeszéltük, hogy nem csinálunk ilyet. Fontos, hogy pusztán azért, mert most ilyenekre költ a partnerünk, még nem lett feltétlenül pénzügyileg hűtlen, de sajnos az ilyesmi elindíthatja a titkos pénzköltési lejtőn.

9. Másnak hazudik a pénzügyeinkről
Amennyiben azt halljuk, hogy partnerünk közeli rokonának vagy jó barátjának valótlanságot mond a pénzügyeinkről, nem kizárt, hogy előlünk is elhallgatja az igazságot. 

10. Partnerünk elhalmoz ajándékokkal
Elsőre még jólesik, de aztán a többedik alkalommal gondolkodjunk el azon, hogy mit próbál ezzel leplezni? Azért vett nekünk valamit, mert lelkiismeret-furdalása volt amiatt, hogy magának vett valamit? Váratlanul hazaállít egy virágcsokorral vagy a kedvenc pizzériánkból hozat vacsorát? Annyira közhelyes, hogy épp ezért akár igaz is lehet.

Hírek pénzügyi hűtlenség válás kommunikáció
Fotó: Shutterstock

Összegzés: amennyiben pénzügyi hűtlenségre gyanakszunk, ne borítsuk rá az asztalt a partnerünkre, hanem ehelyett a kapcsolatunk fontosságát, a partnerünk értékeit szem előtt tartva törekedjünk a helyzet tisztázására. Például vegyük végig a kitűzött céljainkat, és közösen beszéljük meg, hogy ezeket valóban képesek vagyunk-e elérni. Törekedjünk a megértésre és a megbocsátásra, hiszen emberek vagyunk, nem robotok. Mindannyian folyamatosan változunk, már rég nem olyanok vagyunk, mint amikor megismerkedtünk, más lett a stílusunk, a barátaink, a munkatársaink, és ezek visszahatnak a pénzköltési szokásainkra. 
Az is nagyon fontos, hogy belássuk, néha az vezet  pénzügyi hűtlenséghez, hogy nem jól kommunikálunk egymással, már nem egyezik a jövőképünk, valamiért megingott a szilárdnak hitt kapcsolatunk. Az eltitkolt pénzköltésnek csak mindkét partner közös erőfeszítésével lehet véget vetni. Nem az számít, hogy ebben a párbeszédben ki fog "győzni" és ki "veszíteni", hanem hogy tisztázzuk, pontosan mik most a felek igényei, és ezen igényekre milyen kompromisszum, milyen új irány lehet a megoldás.
És ha eddig nem volt, akkor mostantól a családban ne csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is legyen zsebpénzük, amelyet minden hónapban szabadon elkölthetnek arra, ami a szívük vágya. A számlát azért ne dobják ki...