Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a D-vitamin egy sor betegség kivédésében segít, illetve mérsékli kockázatukat, mint például egyes daganatos betegségek esetén. A D-vitamin serkenti az immunrendszer működését, enyhíti az izomgyengeséget, erősíti a csontokat, csökkenti a fáradékonyságot és az elhízást, nem utolsó sorban pedig a depresszió ellen is hatásos, különösen a SAD-nek (Seasonal Affective Disorder) nevezett szezonális kedélybetegség ellen.

D-vitamin kamaszkori agresszivitás depresszió szorongás Hírek

Pixabay

Tavasztól őszig napi 20 perc napozással bőségesen megkapjuk a szükséges D-vitamin adagunkat, feltéve, ha nem használunk erre a rövid időre fényvédő terméket, mert azzal értelemszerűen gátat képezünk a bőrbe hatoló UV-B-sugaraknak, amelyek szervezetünkben beindítják a D-vitamin szintézisét. 

November 1-e és március 31-e között azonban mindenkinek érdemes volna D-vitamin tablettát szednie, mert tél elején a népesség kb. 20 százaléka, tél végén viszont már akár 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A szükséges mennyiséget néhány éve felülvizsgálták, és gyerekeknek 600-1000, felnőtteknek napi 1500-2000, túlsúlyosaknak 3000-4000 nemzetközi egységet (NE vagy IU) javasolnak. (Ide kattintva olvashatod a magyar orvostársaságok szakmai ajánlását a fenti mennyiségek igazolására.)

Ennél sem kevesebbet, sem többet nem szabad szedni, mert zsírban oldódó vitamin lévén a többlet felhalmozódik a szervezetben, és vesekövet vagy vesekárosodást okozhat. Dohányosok különösen figyeljenek oda a D-vitamin bevitelre, mert a dohányzás mérsékli a vitamin hasznosulását. Ennél fogva orvosi statisztikák szerint dohányos szülőknek nagy valószínűséggel a gyerekük is D-vitamin-hiányos.

De hogy visszatérjek a címben említett tényezőre, kiderült, hogy gyerekek esetében különös jelentősége van a D-vitaminnak: amennyiben általános iskolás korukban D-vitamin-hiányban szenvednek, az olyan következménnyel járhat, hogy kamaszkorukban megnő az agresszív viselkedés, illetve a szorongás és depressziós hangulatváltozások kockázata. 

D-vitamin kamaszkori agresszivitás depresszió szorongás Hírek

Pixabay

Azon gyerekek esetében, akik vérében túlságosan alacsony D-vitamin-szintet mértek, kétszer gyakrabban számoltak be a szüleik agresszív vagy szabályszegő viselkedésről, mint azoknál a gyerekeknél, akiknek magasabb volt a vérében a D-vitamin szintje, olvasható a Michigan Egyetem kutatásában, amelyhez a kolumbiai Bogotában vizsgálták az iskolásgyerekeket. A tanulmány a The Journal of Nutrition táplálkozásélettani folyóirat 2019. augusztusi számában jelent meg. 

Hasonló agresszív és szorongó/depressziós szimptómákat okozott, ha a gyerek vérében a D-vitamin szállításához szükséges fehérje szintje volt alacsony. A hangulatváltozások teljesen függetlenek voltak a gyerek, a szülei vagy a háztartásuk jellegzetességeitől. Vagyis egyedül a D-vitamin hiánya okozhatta.

A D-vitamin hiánya szerepet játszik más mentális betegségek kialakulásában is, mint a depresszió mellett a skizofrénia. Elenyésző kutatás foglalkozik a kamaszokkal ilyen szempontból, pedig ez az az életkor, amikor a viselkedési problémák először jelentkeznek, és kedvezőtlen esetben komoly következményeket okozhatnak, mondta Eduardo Villamor kutatásvezető, a Michigan Egyetem epidemiológia professzora.

D-vitamin kamaszkori agresszivitás depresszió szorongás Hírek

Kolumbiai kisiskolások. Fotó: University of Michigan

Kutatásuk még 2006-ban kezdődött, amikor több mint 3200 (5-12 év közötti), véletlenszerűen kiválasztott bogotái általános iskolás gyereket vizsgáltak meg. Megmérték vérükben a D-vitamin szintjét, súlyukat és magasságukat, kikérdezték napirendjüket, édesanyjuk iskolai végzettségét, a család táplálkozási lehetőségeit és nehézségeit (pl. hó végi nélkülözés), illetve általános szocioökonómiai státusukat. 

Hat évvel később, amikor a gyerekek már 11-18 évesek voltak, a kutatók az esetek harmadánál mélyinterjúkat végeztek, amelyben a gyerekeknek és szüleiknek kérdőíveket kellett kitölteniük a gyerekek viselkedéséről, illetve elvégezték a résztvevők közel 10 százalékának D-vitamin-elemzését. A kutatók így jutottak arra a következtetésre, hogy az általános iskolás korban mért alacsony D-vitamin-szint kamaszkorban okozhat viselkedési zavarokat. 

TIPP: Magyarországon a legolcsóbb D-vitamint a háziorvos tudja felírni (90 szem 328 Ft), viszont mivel ebből egy szem 1000 IU, ezért felnőtteknek napi másfelet vagy kettőt kell bevenni belőle.