Jobban akarja érteni a hallott szöveget? Akkor tartsa oda a jobb fülét. Ez ugyanis az optimális auditív (hallás utáni) információfeldolgozás kapuja mind gyerekek, mind felnőttek számára, akár 40 százalékkal hatékonyabban működik a bal fülnél, állapította meg az alabamai Auburn Egyetem kutatócsoportja.

Hírek figyelem memória stressz zene hallás idegrendszer agyfélteke neuropszichológia

ILLUSZTRÁCIÓ

A hallás utáni szövegértés bonyolult feladat: egyrészt feltételezi a hallószervek tökéletes működését, másrészt azt, hogy agyunk képes feldolgozni a hallott szavakat. Ha ehhez hozzávesszük a mindennapi háttérzajokat és más zavaró tényezőket, nem kérdés, hogy a szövegértelmezés még ennél is összetettebb lehet. Ilyen megterhelő környezetben mind a gyerekek, mind a felnőttek arról számoltak be, hogy a nekik lejátszott hangokból jobban emlékeztek azokra, amiket a jobb fülükkel hallottak.

"Minél többet tudunk arról, hogy zajos környezetben vagy úgy általában milyen igénybevételt jelent a figyelés, annál jobb diagnosztikus eszközöket és hallásjavító készülékeket tudunk tervezni, illetve annál hatékonyabb auditív tréningeket tarthatunk", mondta Danielle Sacchinelli kutatásvezető.

A kísérlet során azt tesztelték, hogy zajos környezetben melyik fülbe érkező üzenetet értették és melyikre emlékeztek jobban a kísérleti alanyok, mert ez utalt arra, hogy melyik fülből érkező információt dolgozta fel hatékonyabban az agyuk. Mindenki a jobb fülével hallott "jobban".

Hírek figyelem memória stressz zene hallás idegrendszer agyfélteke neuropszichológia

ILLUSZTRÁCIÓ

A jobb fülbe érkező hangot a bal agyfélteke dolgozza fel, itt zajlik a beszédértés, a nyelvhasználat, és a memóriának is vannak itt részterületei. Mindkét fül a hallott információt apró egységekre bontja, ezeket a hallórendszer összesíti újra. 

A kisgyerekek agya még nem képes arra, hogy a fülekbe egyidejűleg érkező információkat elkülönítse. Ezért ők erősebben "fülelnek" a jobb fülükkel, mert az hatékonyabban működik. Azt vizsgálandó, hogy milyen mértékben marad meg ez a jobb fül dominancia felnőttkorra, Sacchinelli és csapata olyan hangmintákat adott a kísérleti alanyoknak, amelyekkel tesztelhették elkülönítő és összesítő képességüket. 

A kutatók nem találtak nagy különbséget a két fül teljesítménye között, amíg a hallott feladat nem haladta meg a tesztalany pillanatnyi emlékező képességét, 4-6 hangmintát. Amint azonban ennél nagyobb számú hangmintával kellett dolgozni, az alanyok emlékezete 8-40 százalékkal javult akkor, ha a jobb fülükbe érkező információra kellett emlékezniük.

"Eddig azt hittük, a jobb fül dominancia elenyészik 13 éves korra, de kiderült, hogy a halláskülönbség a feladat függvénye. Ahogy idősödünk, mind tapasztaltabbak leszünk, ennél fogva egyre hatékonyabban végezzük az információfeldolgozáshoz szükséges összpontosítást. Szellemi képességeink az életkor előrehaladtával vagy betegség miatt hanyatlani kezdenek, ezért nagyon fontos, hogy megértsük, milyen hatása van a figyelemre a szövegfeldolgozási folyamatoknak", mondta Danielle Sacchinelli kutatásvezető.

Mostantól tehát, ha szöveges információt kell memorizálnia, hallgassa inkább a jobb fülével, míg ha nem verbális hangokra kell figyelnie (például zene, állat- vagy környezeti hangok) akkor tartsa oda a bal fülét! Ugyancsak a bal fülére figyeljen, ha a szavakon túli üzenetre is kíváncsi: az (pontosabban a jobb agyfélteke) ugyanis hatékonyabban felismeri a szavak érzelmi tónusát, például hogy haraggal vagy örömmel mondták ki őket.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

via GIPHY