Az aktivitásunkat, alvásminőségünket és egészségi állapotunkat monitorozó okosórák egyre népszerűbbek. Az eszközök gyártói nem győzik hangsúlyozni, hogy a viselkedésünk nyomon követése jó hatással lehet az életstílusunkra. Hatékonyan segít abban, hogy többet mozogjunk, illetve a fogyókúrát is támogatják ezek az ezsközök. Csakhogy a fizikai aktivitás és az ételfogyasztás szakadatlan figyelése nem mindenki számára hasznos. Az evészavarokkal küzdő emberek gyakran nem megfelelő módon viszonyulnak a mozgáshoz és az ételekhez: körükben észlelhető rögeszmés jellegű kalóriaszámolás, szinte katonás szigorral végzett edzés, állandó tökéletességre törekvés (más problémák mellett).

okosóra evészavar Hírek bűntudat étkezési zavar evéspszichológia szégyen teljesítménykényszer sport kudarc fogyókúra testkép

Pixabay

Készült már olyan tudományos felmérés is, amely éppen azt vizsgálja, hogy az aktivitásmérő karórák és a kalóriaszámoló alkalmazások kedvezőtlenül befolyásolják azokat, akiknek étkezési és testedzési szokásai eltérnek az átlagostól. Az okosórát használó személyek körében sokkal gyakoribb a testükkel való elégedetlenség és az evészavar, szemben azokkal, akik nem használnak ilyen eszközt. 

Az egyik kalóriaszámláló alkalmazás fejlesztője szerint ők az egészséges életmódot népszerűsítik, és alkalmazásukban van olyan biztonsági elem, amely elriasztja azokat, akik ártalmas szokásokat kívánnának felvenni az app használatával. Sőt, az egyik appos cég kijelentette, hogy ők a weboldalukon számos olyan forrást közzétettek, ami evészavarokkal foglalkozik, illetve voltak olyan blogposztjaik, amelyek szerint alkalmazásuk segít a felhasználóknak kigyógyulni az evészavarból. 

Egy új kutatás viszont más eredményre jutott.

A brit Nemzeti Sportegészségügyi Központ munkatársai 352 fő, átlag 22 éves személy vizsgálatával kívánták felderíteni, milyen az aktivitásmérőt és kalóriaszámláló alkalmazást használó emberek mentális egészsége és általános jólléte. A megkérdezettek 65 százaléka használt ilyen eszközt a vizsgálat idején. És éppen ők voltak azok, akik az átlagnál magasabb szintet mutattak evészavar, illetve kényszeres edzés terén. Legkomolyabb mértékben azoknál lehetett ezt kimutatni, akik nem egészségügyi vagy fitnesz okokból, hanem kifejezetten testsúlyuk vagy alakjuk megváltoztatása érdekében, illetve akik rendkívül gyakran használták ezeket az eszközöket. 

okosóra evészavar Hírek bűntudat étkezési zavar evéspszichológia szégyen teljesítménykényszer sport kudarc fogyókúra testkép

Rawpixel

Az evészavarok rendkívül összetett betegségek, amelyeket több tényező együtthatása okoz. Túlságosan leegyszerűsítő volna kijelenteni, hogy az evési és edzési teljesítmény követése evészavart okozhat. Csakhogy az aktivitás és az ételbevitel állandó monitorozása nem szándékosan, de mégiscsak megerősíti a normálistól eltérő étkezési és edzési szokásokat, viselkedéseket a veszélyeztetettek körében. Ezek az eszközök állandóan arra sarkallják a felhasználókat, hogy legyenen szüntelenül aktívak, illetve érjék el az egyre nagyobb teljesítményt igénylő célokat. Márpedig ez a folyamat kiválthat kényszeres és túlságosan önkritikus viselkedést.

A monitorozást be lehet fejezni. Nagy szerencse, hogy az emberek 90 százaléka egy éven belül felhagy az eszköz használatával, még akkor is, ha bizonyos ösztönzők bátorítanák további használatra. Ennek pontos ok nem ismert, de feltételezhető, hogy az aktivitásmérő és kalóriaszámláló eszközök bűntudatot vagy szégyenérzetet ébresztenek azokban, akik nem érik el a kitűzött célokat vagy nem mutatnak kellő mértékű fejlődést. Amikor az illető úgy érzi, hogy már nem "akar" edzeni, hanem "muszáj" edzenie, az annak a jele, hogy negatívan kezd viszonyulni az eszközhöz -- de az evészavar iránti fokozott kockázatot valószínűsítheti.

okosóra evészavar Hírek bűntudat étkezési zavar evéspszichológia szégyen teljesítménykényszer sport kudarc fogyókúra testkép

Pixabay

Nagyon sok kutatásra volna szükség még ahhoz, hogy teljes bizonyossággal meg lehessen állapítani, mely személyekre ártalmasak vagy éppen kedvező hatásúak ezek az eszközök. Például elvárható lenne, hogy az ilyen eszközöket és alkalmazásokat fejlesztő és gyártó cégek együttműködjenek a megfelelő egészségügyi szakemberekkel az eszközök tökéletesítése érdekében.

okosóra evészavar Hírek bűntudat étkezési zavar evéspszichológia szégyen teljesítménykényszer sport kudarc fogyókúra testkép

Pexels

Addig is, javasolják a szakemberek, gondoljuk át, mikor használjuk ezeket az okoseszközöket. Igenis, néha fontos, hogy csak úgy elmenjünk egyet sétálni, futni, kerékpározni anélkül, hogy követnénk a sebességünket, a megtett távolságot vagy az elégetett kalóriákat. Legközelebb hagyd otthon az okosórát, élvezd a sportolást csak úgy azért, mert jólesik.