Ha úgy érzed, a nyári kalandnak indult kapcsolatodban van annyi, hogy ősszel is ugyanezzel a lendülettel folytassátok, biztos már azon is elgondolkodtál, hogy esetleg meg kéne próbálni az összeköltözést. Amennyiben vagytok olyan szerencsések, hogy meg tudjátok teremteni az ehhez szükséges otthont, már csak azt kell eldönteni, hogy mikor tegyétek. 

Hírek összeköltözés ismerkedés házasság

Pixabay

Az összeköltözés komoly lépés egy párkapcsolatban, hiszen ezzel megosztjátok az életeteket. Együtt keltek, esztek, fekszetek és még más E betűs szavakat is csináltok. És persze az együttélés okán problémák is adódnak, amelyeket közösen kell megoldanotok. Mikor kellene belevágni?
Az amerikai Stanford Egyetemen évtizedek óta vizsgálják a témát. Legutóbbi felmérésükből a Quartz folyóirat is készített egy grafikont, amelyen jól látszik, hogy az amerikai párok 25 százaléka általában 4 hónap járás után költözik össze, és 50 százalékuk 1 év után. Két év járás után 70 százalék él már együtt. De a párok 10 százaléka 4 vagy több év romantikázás után sem költözik össze.

Hírek összeköltözés ismerkedés házasság

Az amerikai pároknál egyébként az 1960-as évektől a 2000-es évekig átlagosan 2 hónap volt az idő a megismerkedéstől a romantikáig (felteszem, itt ugyanarra gondolunk). De az 1960-as évektől az 1980-as évekig is a megismerkedéstől nagyjából 2-2,5 év volt az összeköltözés ideje. Igaz, régebben az összeköltözés és a házasság lényegében egybeesett. A két időpont határozott szétválása az 1980-as években kezdődött, és mint a Stanford adatsorából a Flowingdatán látható, mostanra eljutottunk oda, hogy a megismerkedéstől számítva átlag 1 év 10 hónap telik el az összeköltözésig, és 5 év 4 hónap a házasságig.

Hírek összeköltözés ismerkedés házasság

Nathan Yau statisztikus-grafikus, a Flowingdata adatvizualizációs weboldal alapítója készített egy remek infogifet a Stanford Egyetem adatsorából:

Ennek 48 évet felölelő animációs változata ide kattintva látható.

Stanford Egyetem tanulmány:  
Michael J. Rosenfeld, Reuben J. Thomas, Sonia Hausen: How Couples Meet and Stay Together 2017