Amikor az ember jelentkezik egy munkahelyre, olyan önéletrajzot ír, amellyel a leghatékonyabban mutathatja be önmagát, képességeit. Bezzeg az álláshirdetésekre ez az áttekinthetőség, közérthetőség korántsem jellemző. Amennyiben nincs a cégnél dolgozó ismerősünk, aki belsős infókkal eligazítana, hogy milyen munkahelyi légkörre számítsunk, meg kell próbálkoznunk az álláshirdetés és az általa sugallt üzenet értelmezésével. Mentálhigiénés szempontból ugyanis nagyon fontos, hogy azt kapjuk, amiben reménykedünk: senkinek nem hiányzik, hogy még a próbaidő alatt új munka után kényszerüljön nézni, mert úgy érzi, csapdába került. Előzze meg a csalódást az alábbi, nemzetközi szakértők által is ajánlott dekódolási trükkökkel.

HR álláskeresés álláshirdetés csapdahelyzet Hírek Hivert-Klokner Zsuzsanna

ILLUSZTRÁCIÓ

"Csapatjátékos"
Amikor ezt olvassuk, arra készüljünk, hogy valószínűleg sok és sokféle emberrel kell együtt dolgoznunk, elsődleges a megbízhatóságunk és a kompromisszumkészségünk. Újoncként nem sértődhetünk meg és nem hisztizhetünk, ha például a régebbi munkatársak nem ugranak első szóra. Meg azt is jelentheti, hogy ha a főnök füttyent, akkor bizony nekünk kell ugranunk.

"Fejlett szervezőképesség"
Ez túlterhelésre utalhat, vagyis képesnek kell lennünk 12 órai munkát belezsúfolni a 8-ba. De azt is sugallhatja, hogy a főnök miatt úszik állandóan minden, és ezt kell napi varázsolással kompenzálni. Illetve az ellenkezője: a főnök kényszeresen ellenőriz minden részletet, mániákusan ragaszkodik az általa kitalált kartotékrendszerhez vagy archiválási módszerhez. Ha ettől előre fázunk, nézzünk más hirdetést.

"Vezetői képességek"
Vagyis gyorsan rá kell jönnünk, mivel ösztönözhetjük munkára a beosztottakat. Ahhoz, hogy elfogadjanak vezetőnek, ki kell vívnunk a tiszteletüket -- ami néha bizony valóságos csatákat jelent. Persze az is kérdés, hogy miért nem működik a csoportdinamika, mert lehet, hogy más oka van annak, hogy a kollégák nem törik magukat.

HR álláskeresés álláshirdetés csapdahelyzet Hírek Hivert-Klokner Zsuzsanna

ILLUSZTRÁCIÓ

"Önálló munkavégzésre képes"
Vagyis ne várjunk a többiekre vagy eligazításra a feladatok megoldásakor. Egy ilyen helyen gyakran érezhetjük, hogy magunkra maradtunk, és nem számíthatunk senki segítségére. Ha ezt nem bírjuk elviselni, ne jelentkezzünk.

"Legyen a hozzáállása: 'Számomra nincs lehetetlen'"
Talán arra gondolnak, ha idő előtt kész vagyunk egy feladattal, akkor be kell segítenünk a kollégáknak. Aztán ha ez gyakori túlórázássá fajul, ráadásul mások miatt, akkor megkeseríti  a munka elnyerése felett érzett örömünket. Sajnos a kollégákban sem bízhatunk, hiszen nem ismerjük még olyan jól őket. Könnyen lehet, hogy megpróbálnak kihasználni bennünket.

"Rugalmas munkaidő"
Csábítóan hangzik, de lehet, hogy csak annyit jelent: nem teljes munkaidőben, hanem mással megosztva vagy alkalmanként kell végeznünk a feladatot. Ennél még rosszabb, amikor a rugalmas munkaidő azt a kívánalmat fedi, hogy miután bent ledolgoztuk a műszakot, még vigyünk haza is feladatot. Például felvesznek valakit 6 órára vagy heti 1 "otthon tölthető" nappal, aztán annyi feladatot lőcsölnek rá, hogy odahaza rendszeresen éjfélig melózik.

"Utazási lehetőség"
Ezt nagyon végig kell gondolni: klasszul hangzik, hogy más pénzén beutazzuk az országot vagy Európát, de ez nem nyári kirándulás. Lehet, hogy hóban, fagyban, családi ünnepeken is mennünk kell, és ha a munkáltató spórolós (márpedig ezt nem tudhatjuk előre), akkor este hullafáradtan valami lepusztult hotelszobában majszolhatjuk az aszott szendvicset.  

"Minimum 3 év szakmai gyakorlat szükséges"
Valószínűleg megégették magukat egy frissen végzett kollégával, és nem akarnak vesződni azzal, hogy valakit nemcsak a munkára, hanem a felnőtt életre is betanítsanak. De akinek van mondjuk 2 év gyakorlata, és amúgy rendelkezik a szükséges végzettséggel, nyugodtan tegyen egy próbát, hátha sikerül.

"X végzettséggel, Y területen szerzett gyakorlattal, továbbá rálátással Z területre"
Mintha ez a cég nem is tudná igazán, hogy kit keres, nem igaz? Ha ez a megérzésünk, valószínűleg így is van. Manapság az olcsó internetes álláshirdetések korában a cégek néha csak úgy tesztelik a piacot egy ilyen "bevásárlólistával". Ha az elvárások 60 százalékát teljesíteni tudjuk, érdemes beküldeni az önéletrajzunkat.

"PhD-vel és legalább 5 év gyakorlattal, vagy felsőfokú végzettséggel és megfelelő gyakorlattal"
Ennél a cégnél volna lehetőség egy PhD-vel rendelkező kollégát alkalmazni, de a munkakör betöltéséhez bőven elég a mesterdiploma is. Vagyis akinek PhD-je van, ne fáradjon a jelentkezéssel, mert lehet, hogy behívják, de a beszélgetés azzal zárul: "Ön nekünk túlképzett".

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

Ez is érdekelheti:

HR álláskeresés álláshirdetés csapdahelyzet Hírek Hivert-Klokner Zsuzsanna
HR álláskeresés álláshirdetés csapdahelyzet Hírek Hivert-Klokner Zsuzsanna