Ha szeretteinek, ismerőseinek megkötött pár szép holmit mostanában, tartson ki a hobbija mellett továbbra is: a kötésnek (és horgolásnak) ugyanis számtalan kedvező egészségügyi hatása van, mind testi, mind lelki szempontból. Úgy is mondhatnánk, hogy a kötés az új jóga!

Hírek kötés demencia Alzheimer-kór stressz stresszoldás szorongás figyelemhiány összpontosítás hiperaktivitás Hivert-Klokner Zsuzsanna

KÉP

1. Fájdalomcsillapításra, depresszió enyhítésére
A kötés ugyan ismétlődő mozdulatokból áll, sokan látszólag automatikusan képesek csinálni, de azért oda kell figyelni a mintaváltásra, a fonal minőségére, a szemek egyformaságára stb. Kutatások szerint ez az összpontosítás képes némileg enyhíteni a krónikus fájdalmat. Depresszióval küzdőknek is ajánlják a kötést, pláne, ha csatlakoznak egy kézművesklubhoz. Így ugyanis rendszeresen kapcsolatba kerülhetnének a másokkal, ráadásul mivel kötés közben mindenki a munkáját nézi, nem fenyeget a kellemetlen bámulás, a kierőszakolt szemkontaktus veszélye sem. Angol kötősklubok tapasztalata szerint a klubtársak önbizalma és önbecsülése is nőtt a terápiás kötés segítségével.

2. Mérsékli a stresszt és a szorongást
Van egy olyan relaxációs gyakorlat, amelynek során az alanyok bizonyos ideig ismételgetnek egy szót, egy hangot, egy szólást, egy imát vagy egy tornagyakorlatot, ezzel váltják ki szervezetük "relaxációs válaszát". A jelenség beindulásával lassul a szívdobogás, enyhül az izomfeszültség és csökken a vérnyomás. A kötés közbeni elmélyült figyelem hasonlít a meditációhoz, sokak szerint kifejezetten spirituális állapot. Afganisztánban szolgáló ausztrál katonáknak is ajánlják, hogy két bevetés között a pihenőidőben kössenek, ezzel is elősegítve a súlyos stresszhelyzetből történő kikapcsolódást.

Hírek kötés demencia Alzheimer-kór stressz stresszoldás szorongás figyelemhiány összpontosítás hiperaktivitás Hivert-Klokner Zsuzsanna

KÉP

3. Összeköti az embereket
Tényleg és szó szerint: a magányos kötés azonmód társas tevékenységgé válik, amint csatlakozunk egy kézművesklubhoz. Szintén egy angol kutatásból az derült ki, hogy a kötőklub tagjainak javultak a kapcsolatteremtési és társas készségei, és bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy nőtt az úgynevezett boldogságészlelési képességük. Vagyis jobban észreveszik környezetükben azokat a dolgokat, amelyek örömre adnak okot.

4. Javítja a gyerekek koncentrációképességét
Kanadában és Ausztráliában is rendszeresen szerveznek kötőklubokat általános iskolás gyerekeknek, fiúknak lányoknak ega. Jóllehet először azt hiszik, unalmas dolog a kötés, az hamar elvarázsolja őket. A kézimunkára való figyelés javította az összpontosító és finommotoros képességüket, türelmesebbé váltak, és az elkészült darabok is elégedettséggel töltötték el őket.

Hírek kötés demencia Alzheimer-kór stressz stresszoldás szorongás figyelemhiány összpontosítás hiperaktivitás Hivert-Klokner Zsuzsanna

KÉP

5. Csökkenti a demencia kockázatát
Egy nyugdíjasokkal végzett vizsgálat szerint a felmérésben részt vett, több mint 2500, 65 éven felüli személy esetében a szabadidős tevékenységek rendszeres gyakorlása csökkentette a demencia kockázatát. A tevékenység lehet utazás, kertészkedés vagy kötés is. Ezek ugyanilyen jó hatással vannak az Alzheimeres-betegekre.

6. Kézműves kikapcsolódás a technika világából
A kötés olyan dolog, ami közben nem lehet mobiltelefonozni vagy számítógépezni, de még tévézni sem feltétlenül. Ennélfogva valós kikapcsolódást jelent. Ráadásul közben a saját gondolatainkkal foglalkozhatunk, amire – valljuk be őszintén – egyre kevesebb alkalmunk nyílik.

7. Boldoggá teszi az embereket
A kötő- vagy horgolótűk forgatói nemcsak magától a munkától érzik jobban magukat, hanem az is elégedettséggel töltheti el őket, hogy örülni látják azokat, akiket megajándékoznak a szeretettel készített egyedi holmikkal. Ezzel tehát mindenki jobban jár. Kössenek minél többet 2018-ban is, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyenek!

Hírek kötés demencia Alzheimer-kór stressz stresszoldás szorongás figyelemhiány összpontosítás hiperaktivitás Hivert-Klokner Zsuzsanna

Nemcsak nők számára jótékony hatású a kötés. Ezt a férfit a New York-i metrón fotózták,
elmélyült tevékenysége közben észre sem vette a kattintást. KÉP

Hiver't-Klokner Zsuzsanna