Melyik kronotípusba tartozol? Aki eddig úgy érezte, hogy alvási szokásai és szellemi-mentális erőnléte alapján se nem igazán koránkelő (pacsirta), se nem igazán éjjel aktív (bagoly), az bizony jól érezte, mert legalább két további kronotípus lehet orosz és belga neurobiológusok kutatása szerint, amelynek friss beszámolója a Personality and Individual Differences szakfolyóiratban jelent meg. 

kronotípus alvásritmus Hírek

Pexels

Az új kronotípusok nevet is kaptak: egyik a "sziesztázó", a másik a "délutáni" típusú ember. A kronotípus kifejezés arra utal, hogy belső órája működésének megfelelően az ember bizonyos tevékenységeit hajlamos rendszeres időpontokban végezni. Vagyis attól függően, hogy mikor a legaktívabb, illetve mikor a legálmosabb, mindenki besorolható valamelyik személyiségtípusba. Az alábbi jellemzés felfedheti, hogy vajon Te is az egyik új kronotípushoz tartozol-e.

kronotípus alvásritmus Hírek

Pexels

Pacsirta
Már kora reggel kipattan a szeme, rendszerint azelőtt, hogy megszólalna az ébresztőóra. Valósággal kiveti őt az ágy magából, frissen-fürgén kezdi a napot, nincs problémája a felkeléssel. Testi és mentális csúcsformájukat reggel 9-11 között nyújtják, ilyenkorra érdemes fontos munkamegbeszéléseket vagy tanulmányi vizsgákat időzíteniük. A pacsirták viszont már korán elálmosodnak, és a tyúkokkal együtt fekszenek (hogy maradjunk a szárnyas hasonlatnál). 
Személyiségüket illetően vidámabbak, szeretetre méltóbbak, állhatatosabbak, együttműködőbbek, kötelességtudóbbak, proaktívabbak, mint az éjszakai baglyok, illetve kevésbé jellemző rájuk a halogatás.
Elképzelhető, hogy a baglyoknál jobban teljesítenek az iskolai vizsgákon (mert a legtöbb vizsgát kora reggel tartják), viszont az eltérés idővel kiegyenlítődik, és a baglyok is bekerülnek a topmenedzseri pozíciókba.

kronotípus alvásritmus Hírek

Pexels

Bagoly
Ha tehetné, 10-ig aludna, ám ezt a társadalom nem engedi neki. Ettől függetlenül gyakran megesik, hogy bár időben beér a délelőtti iskolai órákra vagy a munkahelyére, de ebéd előtt lényegében csak testben van jelen. Délután kezd formába jönni, a Nap nyugvásával egyre aktívabb és fittebb lesz. Nem probléma számára egy késő délutáni míting, sőt, a pörgésével ledönti a sok kókadozó pacsirtát. A bagolyra építenek az éjszakai is nyitva tartó edzőtermek. Legtöbbször éjfél után kerül ágyba, addig tanul agy dolgozik, miközben párja már békésen szuszog mellette.
Egyes egészségügyi vizsgálatok szerint a baglyok hajlamosabbak a cukorbetegségre, az izomtömegvesztésre és a metabolikus szindrómára, amelyben a magasvérnyomás, a megemelkedett vércukor és a kóros koleszterintszint együtt van jelen. Sajnos náluk nagyobb a kockázata súlyos egészségügyi problémának, egyszerűen azért, mert olyan időszakban kell aktívnak lenniük, amikor szervezetük belső órája épp ellentétesen jár.
Dacára minden civilizációs akadálynak, a jobb érdemjegyeket elnyerő pacsirtákkal szemben az éjszakai baglyok olyan szellemi képességekkel, intelligenciával bírnak, amelynek köszönhetően idővel jobb munkahelyeket nyerhetnek el, mint a pacsirták.

kronotípus alvásritmus Hírek

Pixabay

Sziesztázó
Erre az újonnan meghatározott kronotípusra az jellemző, hogy a többi kronotípussal ellentétben neki mindennap két álmossági mélypontja is van: a sziesztázó aktívan kezdi a napot, és ez a testi-lelki frissesség meg is marad nagyjából délelőtt 11 óráig. Akkor azonban elindul lefelé az aktivitás-görbe, amely délután 3 körül éri el mélypontját. Ilyenkor úgy érzi, ólomból vannak a tagjai, leragad a szeme, hiába iszik egymás után több kávét. Ha lehetne, ez a kronotípus ilyenkor le is dőlne egy félórára, amit sajnos csak egyes mediterrán országokban tolerálnak, holott a szieszta kronotípus bárhol élhet. Szerencsére az ilyen személy késő délutánra visszanyeri aktivitását, és éber marad este 10 óráig, amikor újból elálmosodik.

kronotípus alvásritmus Hírek

Pexels

Délutáni
A négy kronotípus közül ő ébred fel legálmosabban, és a "begyógyult szem" jelenség csak délelőtt 11 körül kezd enyhülni. A délutáni ember ekkor elindul a fittségi létrán fölfelé, és egészen délután 5-ig sziporkázik egyfolytában. Akkor azonban újra kezd fáradni, elálmosodni, és amikor hazaér este, nem ritkán el is alszik a tévé előtt.

A kutatás szerint a négy kronotípus egyforma arányban fordulhat elő a társadalom többségében, nincs igazán jelentősége a nemnek, a nappalos vagy éjszakai munkabeosztásnak vagy az életkornak a tekintetben, hogy ki melyik kronotípusba sorolható. Csupán a társadalom elenyésző része mondható intermediálisnak, vagyis olyannak, aki egyik kronotípusba sem sorolható.