Online mentálhigiénés tanácsadás? Hát azt eszik-e vagy isszák? A válasz egyik sem – hanem írják. 

Ön is és mi is, méghozzá ugyanazt a történetet: az Önét.

élettörténet gyógyító írás elakadás Hírek

ILLUSZTRÁCIÓ

Születésünktől fogva történetek vesznek körül bennünket: esti mesét mondanak a szüleink, napokig foglalkoztat egy mozifilm forgatókönyvvének váratlan fordulata, fantáziálunk a szomszéd lányról vagy fiúról, álmodozunk arról, hogy hová utaznánk nyaralni és mit csinálnánk ott, avagy mihez kezdenénk egy lottónyereménnyel és így tovább. 

Kamaszkorában szinte mindenki elkezd naplót, blogot vagy verset írni, mert érzi, hogy gondolatainak letisztázásához, a zűrös helyzetek megoldásához az írás az egyik legjobb módszer. Ha öröm ér, gyakran emailben, chaten osztjuk meg az élményt barátainkkal, amikor bántanak, az nyújt enyhülést, ha kiírjuk-kisírjuk magunkból a fájdalmat.

Amikor az életutunkat tervezgetjük, akkor is történeteket képzelünk el, és felfűzzük őket egy szép ívre, egy gondolati szivárványra. Ide fogunk egyetemre járni, ott lenne jó lakást szerezni és munkába állni, ennyi gyerekünk születik majd, és így fogjunk megünnepelni a tizedik-huszadik házassági évfordulónkat. 

Aztán a valóság nagyon más lehet, mint a vágyott tündérmese.

Egyesek olyan történeteket szőnek, amelyeket képesek is megvalósítani, és elképzeléseik medrében folyik az életük folyója. Lehet, hogy boldogan élnek, amíg meg nem halnak, de az is lehet, hogy beüt egy súlyos betegség vagy anyagi veszteség, és minden borul, mint a dominó. Onnan hogyan lehet felállni?

Vannak olyanok is, akiknek már a rajt sem sikerül tökéletesen, és bár erőn felül küzdenek, mégis úgy érzik, hogy dédelgetett álmaikat valaki más váltja valóra – ők pedig csak kívülállóként szemlélik az eseményeket, legyen az jó házasság, álommunka, csodálatos család. Nekik ki segít, hogy elérhessék vágyaikat?

Megeshet, hogy valaki rossz történetbe keveredik és képtelen kikecmeregni belőle – a rossz történet újra és újra megismétlődik vele, akárcsak egy rémálom. Hogy két hétköznapi példát említsünk, ilyen lehet, ha ismétlődően olyan partnert választ, aki csak kihasználja őt, avagy jojózik a testsúlya, valamiért mindig visszahízza azt, amit sikerül lefogynia. Ebből a gödörből miképpen lehetne kimászni?

Itt jövünk mi a képbe.

Az e-Mental online mentálhigiénés blog munkatársaiként hiszünk abban, hogy a történetírásnak gyógyító ereje van. Javaslatainkkal segítünk a hozzánk fordulóknak, hogy kiküszöbölhessék a problémákat, feloldhassák az elakadásokat az életükben. 

A közös munka folyamata a következő: ír nekünk egy emailt, ebben néhány mondatban összefoglalja azt a problémát, amelynek megoldásával nem boldogul, ami beárnyékolja a mindennapjait. Írhat nyugodtan névtelenül is nekünk, nem kell felfednie a személyazonosságát. Mi elolvassuk és kielemezzük levelét, majd megfogalmazzuk díjmentes válaszunkat, amit 72 órán belül elküldünk Önnek. Lehet, hogy egy kis finomhangolással, 1-2 levélváltással el is simítható az a bizonyos gond. Arra is fel vagyunk készülve, ha ez a többedik alkalommal valósul meg. 

A problémamegoldás mindig egyénre szabott, nem sablonlevelekkel válaszolunk. Mi, a blog munkatársai a személyközpontú tanácsadás elveit valljuk, azaz nálunk a kliens, Ön van a figyelem középpontjában. Arra törekszünk, hogy minden pillanatban érezze segítő szándékunkat.

A személyközpontú tanácsadásban nem a "megmondás", hanem a "meghallgatás" a fő szerepünk. A probléma leküzdéséhez teszünk ugyan javaslatokat, de végül Ön lesz az, aki megtalálja magában azt az erőt és módot, amellyel áthidalhatja a vágyai előtt tátongó szakadékot. 

Ahogy a keleti bölcsesség mondja: A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik – írjon nekünk az omta2u(kukac)gmail(pont)com címre, hogy közös munkánk révén elindulhasson és sikerre vigye az elképzeléseit!

Online mentálhigiénés tanácsadás – Nyerje vissza az irányítást az élete fölött velünk!

(Címzéskor ne feledje el kitörölni a zárójeleket az emailcímből. Ezek csak a spamrobotok megtévesztése érdekében vannak most a címben, hogy ne tömjék tele a postafiókunkat kéretlen hirdetésekkel. Köszönjük és várjuk levelét!)