Ismeri azt az ominózus fotópárt a kék-fekete, illetve fehér-arany ruháról? Nagyot ment a neten, erről nevezték el a The dress jelenséget, felkerült minden napilap címlapjára, és hatására még a metrón is az észlelés mögötti idegtudományról beszélgettek az emberek. 

Tapasztalta már, hogy noha autója egy helyben áll, mégis úgy érzi, gurul, mert az ön mellett álló gépjármű elindult?  Vagy ha ollócsattogtatásról készült felvételt hall, a hangerő növekedésével vagy csökkenésével az olló távolságát is eltérően becsüli meg, holott a hangszóró ugyanott van?  

A dolgok nem mindig azok, mint aminek látszanak – gyakran sokkal érdekesebbek, ígéri Beau Lotto agykutató, a Láss csodát című könyv szerzője. Talán ez lehet a könyv összefoglaló gondolata. Miért azt látjuk, amit látunk, és van-e bátorságunk kételkedni a látottakban? Számos gondolatébresztő információt találunk a könyvben. (Az ajánló a borítókép után folytatódik.)

Beau Lotto Láss csodát – A valóság más szemmel Könyv Wendt Judit

Hogyan segíti a rénszarvast látása a táplálék megtalálásában? Fenn, északon az év felében sötét van, így ha a rénszarvasnak nem volna különleges képessége, esélytelen lenne számára a táplálék, a zuzmó megtalálása. Milyen lehet egy madár szemével látni? Hiszen ők több ezer kilométert repülnek GPS vagy térkép nélkül, és céljukat nem tévesztik el. Miként észlelik az őket körülvevő teret? 

Ez a könyv a gondolkodás, látás és észlelés új módját mutatja be. Az evolúció során agyunk a túlélésre fejlődött. Vajon miért nem enged közel a valósághoz? Miért nem jelent önmagában az információ semmit sem? 

1824-ben XVIII. Lajos francia királyhoz egyre több panasz érkezett a legnevesebb falikárpit üzemben készített szövetek minőségére. Ennek kiderítésére egy híres francia kémikust bízott meg. Úgy tűnt, hogy valami megmagyarázhatatlan tényező megváltoztatta és károsította a szöveteket. A tudósnak sikerült a rejtélyt megfejtenie, aminek nem a kárpit minőségéhez, csakis az észleléshez volt köze. 

Tele vagyunk tévképzetekkel, ami megkülönböztet más élőlényektől. A tévképzeteink képessé tesznek bennünket képzelődni. Nem tűnik kockázatosnak akár a jelennel, akár a múlttal kapcsolatos élményeket elképzelni. Elképzelt történeteink megváltoztatnak bennünket, sőt, megváltoztatják a jövőbeni észlelésen alapuló viselkedésünket. 

A múlt határozza meg, hogy fogunk gondolkodni és viselkedni a jelenben és a jövőben. Minél több kapcsolatot létesítünk a világgal, annál inkább képesek leszünk befolyásolni jövőbeni észleléseinket. Ebben a könyvben felfedezhetjük, elsajátíthatjuk az ehhez szükséges eszközöket.

Pont ezért tölt sok élsportoló jelentős időt a saját sportjának vizualizálásával. Innen már csak egy lépés megértenünk, hogy nemcsak a sportban igaz ez, hanem a pszichoterápiában is, hétköznapi problémáink megoldásában. „Egy mezítelen test elképzelése ugyanolyan hatást válthat ki, mint a látványa”, hangzott el A nagy Lebowski című filmben. Igen, a látás sokszor az érzelmi állapotot igazolja, gondoljon csak a tizenévesek körében divatos megszaggatott farmernadrágokra vagy az emós hajviseletre… Lotto arra is választ ad, milyen okból fizethetett 60 millió dollárt valaki Malevics Fehér négyzet című festményéért, amely – nem fogja elhinni – valóban “csak” egy fehér négyzetet ábrázol.

Tudatunk forradalmi eszköz, amelynek révén átalakíthatjuk nemcsak agyunkat és észleléseinket, hanem létezésünk módját is. Az igazi érték nem a tudás, hanem a megértés, hívja fel figyelmünket a szerző.

Ez a könyv annak bizonyítéka, mennyire nehéz kérdéseket feltenni, kísérletezni. De a változás általában kudarcból, nem pedig sikerből születik. Az élet lényege a bátorság, hogy megmozduljunk, továbblépjünk – kétségeink dacára is. Vajon mire vagyunk képesek, és ezen változtathatunk-e? Biztos rossz ötlet olyasmibe vágni, ami kudarccal is végződhet? 

Legyen önnön észleléseinek megfigyelője, fedezze fel Beau Lotto szórakoztató és érdekes, egyben tudományos igényű könyvével a feltenni érdemes kérdéseket, hogy képes legyen a megszokottól eltérően látni a környező világot! 

Wendt Judit

Beau Lotto: Láss csodát – A valóság más szemmel
Libri Kiadó 2017, 344 oldal, 3999 Ft

Olvasás előtt remek ötlet a borítón beharangozott TED-előadás megtekintése: nem véletlen, hogy már több mint ötmillió nézőnél jár. Látványos és meghökkentő módon mutatja be az érzékszerveink által biztosnak hitt tévedéseinket, akár egy illuzionista-show.