Ezerszer hallottuk már, hogy a férfiak (legalábbis a nyugati kultúrában) vonzódnak a hosszú lábú nők iránt. Ezért viselnek a modellek magas sarkú cipőt, hogy előnyösebbnek láttassák magukat és a reklámozott terméket. Újdonság viszont, hogy a vozódás fordítva is igaz lehet: a Cambridge Egyetem kutatásából azt derült ki, hogy még eltérő testmagasság esetén is a nők az enyhén hosszabb lábú férfiakat találták vonzóbbnak. 

A pszichológus kutatók 74 heteroszexuális nőt kértek fel a teszteléshez, életkoruk 20 és 69 év között volt. Mindegyikük 28 képet nézett meg egyesével, majd értékelte egy 1-től (nem vonzó) 7-ig (nagyon vonzó) tartó skálán. Mint a lenti kép bal oldalán látszik, minden férfialak ugyanolyan magas, egyedül a lábhossz-törzshossz arányában térnek el.

vonzódás külsőségek testkép termékenység testmagasság Hírek

Soronként a 7 alak közül mindig a középső (0-ás) mutatja az átlagos lábhossz-törzshossz arányt. Oldalirányba haladva az átlagtól való eltérést láthatjuk: például a -1-es érték azt jelenti, hogy a férfialak lábhossz-törzshossz értéke 1-gyel az átlagos alatt van.

A tesztalanyok az átlagosnál kicsivel hosszabb lábú férfiakat értékelték vonzóbbnak, egész pontosab 0,5-tel az átlag felett. A túl hosszú lábú férfiak ugyanúgy tűntek kívánatosnak a megkérdezett nők számára, mint a túl rövid lábúak. A rövid lábú férfiaalakokra érkezett a legkevesebb pontszám, és ez független volt a bőrszíntől (fehér, fekete, ill. a szürkének nevezett "más").

Némileg más értékek születtek, amikor a legalsó, árnyképes alakokat elemezték az alanyok. Itt az átlagnál picivel rövidebb lábú férfiak taroltak. A kutatók szerint ez annak tudható be, hogy a felső, 3D-renderelésű figurákhoz képest ezek a sziluettek nem túl életszerűek. Hozzátették, hogy egy Japánban végzett hasonló felmérésben a teljesen átlagos lábhosszú férfiak jöttek ki nyertesnek, vagyis a kultúrától függ, ki mit vél vonzónak. Ezért kell a pszichológiai kutatásokat fenntartásokkal kezelni.

De miért tetszetős a hosszú láb?

vonzódás külsőségek testkép termékenység testmagasság Hírek

Jean Louis Gintrac (1808–1886): Gólyalábas pásztorok a francia Landes megyében

A lengyelországi Wroclaw Egyetem vizsgálata szerint a hosszú lábat (és a magasabb termetet) azért láthatjuk vonzóbbnak, mert "az egészséget jelképezi", mondta Boguslaw Pawlowski pszichológus, kutatásvezető. Korábbi tudományos kutatások szerint is a rövid láb (pontosabban a negatív lábhossz-törzshossz arány) fokozottabb hajlamot mutat szív- és érrendszeri problémákra, illetve túlsúly miatt kialakuló cukorbetegségre. A rövid lábú férfiak vérzsírszintje általában magasabb az átlagnál, ami okozhatja érrendszeri betegség és stroke bekövetkezésének kockázatát.

Martin Tovee, az angol Newcastle Egyetem vizuális kogníció kutatója hozzáteszi, hogy az emberek azért vélhetik a hosszú lábat az egészség jelképének, mert a lábhossz a gyermekkori táplálkozás színvonalára utal. A nők lábának hosszabbodása a pubertáskort elérve megáll. Vagyis ha egy nőnek hosszú lába van, az azt jelenti, hogy addig optimális életfeltételek között élt, márpedig a kedvező környezeti hatások pozitívan hatnak a termékenységre. Márpedig evolúciós örökség, hogy a termékenység jeleit mutató személyeket véljük vonzóbbnak. A férfiak megítélése ebből a szempontból kicsit eltérő, ugyanis a lábhosszuk a pubertást elérve is tovább növekszik egy ideig, mondta a kutató.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna