Az utóbbi években begyűrűzött skandináv életmódtippek sokaknál pont az ellenkező hatást érik el: nemhogy ellazulnának, hanem jól felhúzzák magukat ezeken. Mert ami ott működik, az nálunk nem feltétlenül. A dán hygge a szeretteinkkel, barátainkkal eltöltött meghitt percek fontosságára hívja fel a figyelmet, a svéd lagom a mértékletes életet hirdeti -- ne kerteljünk, mindkettő másképp veszi ki magát eredetiben. Na de itt van a niksen, amely egészen biztosan megvalósítható Magyarországon is. A holland szó értelme leginkább olaszul adható meg: ez a dolce far niente, azaz édes semmittevés. Ez mindenkinek menni fog!

hygge lagom niksen stresszoldás Hírek

ILLUSZTRÁCIÓ

A niksen fordítható nemtörődömségnek és gyermeki felelőtlenségnek is, a lényeg átjön: tessék hátradőlni, belebámulni a végtelenbe, és szabadjára engedni a gondolatokat. Nem, ez most nem "bambulás", ez a niksen, amelynek segítségével rövid időre kilépünk a jelenből. 

Persze, ez is csak egy újabb címke, amit felkap a média, jópofa cikkek, könyvek születnek, akárcsak a korábbi életmód-fogalmak esetében, legyenek bár skandináv vagy távol-keleti eredetűek. Közös üzenetük azonban mégiscsak megfontolandó: mentális egyensúlyunk fenntartásához néha muszáj egy kicsit kikapcsolni a napi taposómalomból, elengedni a tennivalókat, tudatosan enyhíteni a stressz szorítását. 

Nem lehet a végtelenségig kizsákmányolnunk magunkat, foglalkoznunk kell a töltődéssel is. Ha ezt egy rövid niksen alkalmával végezzük, mondjuk úgy, hogy ebédszünetben kiülünk a legközelebbi térre pihenni vagy hazafelé közlekedve kibámulunk a villamos ablakán vagy hétvégén a kádban ülve a hab fogyatkozását szemléljük a fürdővíz tetején, az mind-mind niksen, amivel tettünk valamit magunkért. Jó lesz.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

Nyerd vissza az irányítást az életed fölött az online mentálhigiénés tanácsadás segítségével, írd meg problémádat az omta2u(kukac)gmail(pont)com címre, hogy segíthessünk! A szolgáltatás díjmentes, menetéről ide kattintva olvashatsz részletesen.