Augusztusban a gyerekek rohamtempóban próbálják abszolválni a nyárra feladott kötelező olvasmányokat, remélem, mindenkinek sikerül. Szakértők szerint könnyebb úgy rávenni a gyereket a könyvolvasásra, ha a szülőként példát mutatsz ebben. Ezt a szokásodat szeptembertől is őrizd meg, mert egyébként is hasznos, ha elalvás előtt elolvasol pár oldalt. 

Tanács stresszoldás kreativitás olvasás fantázia mentális edzés agyműködés

Pexels

1. Jobban fogsz aludni
A sztori hatására a tudatszinted módosul, ami segít az ellazulásban. Ugyanaz történik veled, mint amikor a gyereknek mesét mondasz lefekvéskor és ő szépen bealszik rajta: a fikciós történet észrevétlenül magával ragad, kiránt a napi mókuskerékből. Elég akár csak 6 percet (!) eltöltened az olvasmány fantáziavilágában, enyhíti a feszültséget. Utánozd tehát a gyerekeket, és olvass elalvás előtt, hogy valóban pihentető legyen az éjszakád.

2. Csökkenni fog a stressz-szinted
Akár 68 százalékkal is mérséklődhet a nap folyamán felgyülemlett feszültséged. Erre a megállapításra a brit Surrey Egyetem kutatói jutottak, akik felmérést szerveztek annak kivizsgálására, befolyásolja-e a stresszt az esti olvasás. És igen.

3. Kreatívabbá válsz
Statisztikák szerint a nemzetközi üzleti világ legmenőbb igazgatói majdnem mind olvasnak elalvás előtt. És nem ám szakkönyveket, holott már a "szakkönyv" szótól is ásítania kell némelyeknek. A megkérdezett vállalatvezetők mindenféle könyvet olvasnak, legyen az gasztroregény vagy önéletrajz. Azt mondták, hogy az olvasástól sokkal kreatívabbak lesznek, és még a feladataikat is nagyobb elánnal végzik. Olyan, mintha minden könyv után más szemüveggel látnák a világot, amitől a problémákat, az embereket és a helyzeteket is más fényben látják, felpörög az agyuk és ontja az ötletszikrákat. Az ember elméjének ugyanolyan edzésre van szüksége, mint a testének, csak ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

Tanács stresszoldás kreativitás olvasás fantázia mentális edzés agyműködés

Pixabay

4. Jobban fogsz tudni összpontosítani
A közösségi oldalakon ömlik rád az infó, villóznak szemed előtt az újabb és újabb fotók, videók, grafikák, szövegek. Ennyi dolgot még felfogni is nehéz, nem csoda, hogy a koncentrálóképességedet szétforgácsolja sok adat. Az esti olvasás során viszont agyunk rég nem észlelt helyzetbe kerül: úgy kell feldolgoznia az olvasott információt, hogy ebben nem segítik az okostelefon vagy a számítógép képei. Vagyis az olvasással összpontosítani tanítjuk az elménket. Eleinte nehéz lesz, és bizony a fáradtság is belejátszik, ki meddig bírja. De az biztos, hogy akár már másnap észreveheted, hogy könnyebben vetted egyik-másik akadályt. Érdemes kipróbálni!

5. Empatikusabbá válsz
Az empátia a beleélés képessége, amikor a világot egy másik ember szemszögéből nézed és látod. Ezáltal a másik személy iránt is nyitottabbá válsz, jobban megérted, átérzed a mozgatórugóit. A regényolvasás csodálatos módja annak, hogy felfedezd és megértsd, miképpen éreznek és cselekednek mások.  

6. Megteremted a béke és a nyugalom szigetét
Mi a legjobb módja annak, ha lefekvéskor csökkenteni szeretnéd a fordulatszámodat? Hát biztos, hogy nem egy véres krimi a tévében vagy a csüggesztő-ijesztő híreket görgetni a laptopon. A nyugodt alváshoz az kell, hogy kisimítsd a nap folyamán felborzolódott idegeidet. A különféle képernyőkből áradó kék fény (amit a szemed nem észlel, de az agyad igen) nem hagy lenyugodni. Nem véletlenül ajánlanak hivatásos sofőröknek kék szinű LED-lámpát a visszapillantó tükörhöz. Te inkább vegyél egy hagyományos, nyomtatott könyvet, és engedd elcsitulni a fejedben mennydörgő viharfelhőket.

Tanács stresszoldás kreativitás olvasás fantázia mentális edzés agyműködés

Pexels

Két fontos tipp:
1. Nagyon fontos, hogy elalvás előtt fikciót olvass, ne híreket vagy dokumentumregényt. A valóság -- még mákszemnyi is -- visszaránt a hétköznapokba, újra a napi stresszes dolgokon fog zakatolni az agyad. Ezzel szemben a kitalált (fiktív) történet jobban elvarázsol ilyenkor.
2. Nyomtatott könyvet olvass, ne digitálist. Tudományos vizsgálatok szerint az e-könyv akár 30 százalékkal lelassíthatja az olvasás és szövegértés sebességét. Ez elalvás előtt hasznosnak tűnhet, de közben meg ha nem haladsz a regénnyel annyira, hogy elkapjon a történet sodra, akkor könnyebben a sutba vághatod a kötetet, ami kontraproduktív.