Nevünk egész életünket befolyásolhatja, a munkahelyválasztástól kezdve a pénzköltési szokásokig, állítják a tudományos kutatások. Persze a jó szándék nem elég: minden ötödik anya megbánja, hogy milyen utónevet adott a gyermekének, olvasható a legnépszerűbb brit szülői tanácsadó weboldal, a Mumsnet felmérésében. A válaszolók ráadásul olyan átlagosnak számító angol neveket bántak meg, mint a Charlotte, Amelia, Anne, Daniel, Jacob, James vagy Thomas. A weboldal körkérdésében a legtöbb anyuka azért szomorkodott, mert túl átlagos nevet adott gyerekének.

A szülővé válás egyik fontos feladata a névválasztás: az ember belefektet egy csomó kutatást, információ- és véleménygyűjtést, egyszerre több rokon vagy barát elvárásainak próbál megfelelni, és aztán mégis rosszul választhat. A briteknél szokásos második keresztnév sok gyerek számára jelent egérutat, illetve a becenév használata is segíthet.

De nézzük, milyen más szempontból befolyásolja nevünk az életünket!

Tanács névválasztás karrier tanulmányi eredmény

1. Ha a nevünket könnyű kiejteni, akkor többen fognak kedvelni
Egy nemzetközi kutatásban azt találták, hogy a könnyebben kimondható nevek tulajdonosai az esetek jelentős részében magasabb munkahelyi pozíciókat birtokoltak, mint a bonyolultabb nevűek. "Ha egy információt könnyebb felfolgozni, akkor megérteni is könnyebb, és ezért jobban tetszik", tette hozzá a kutatásban részt vevő egyik pszichológus. 

2. Minél köznapibb az utónév, annál sikeresebb az álláskeresés
A legkevésbé unikális nevek aratták a legnagyobb sikert a Marquette Egyetem felmérésében. A ritka nevek tulajdonosainak több időt kellett az álláskeresésre szánniuk. Ez talán megnyugtatja a fent említett brit anyukákat.

3. A szokatlan keresztnevű kamaszok gyakrabban követnek el törvénysértést
Jelentős összefüggés mutatható ki a keresztnév kedveltsége és a fiatalkorú bűnözés között a Shippensburg Egyetem 2009-es kutatása szerint. Bőrszíntől függetlenül, ha a fiatal keresztneve nem tartozott a népszerűek közé, az nagy valószínűséggel előre vetítette a társadalmi beilleszkedési problémákat. A kutatók szerint ebben közrejátszhat az, hogy az népszerűtlen keresztnevet viselő fiatalokhoz másképp viszonyulnak a kortársaik, és ezért ezeknek a fiataloknak nehezebb kapcsolatokat kialakítaniuk. És lehet, hogy azért is randalírozik valaki, mert utálja a saját nevét, tették hozzá.

4. A fehér nevűeket gyorsabban felvették
Egy amerikai kutatásban az Emily Walsh vagy Greg Baker néven bemutatkozó személyek közel 50 százalékkal több visszahívást kaptak, mint az olyan nevűek, mint Lakisha Washington vagy Jamal Jones. A "fehér hangzású" név egyenértékű 8 év munkagyakorlattal, a kutatás szerint.

5. A több utónevűeket okosabbnak és hatékonyabbnak véljük
A második keresztnév kezdőbetűjének használata azt a benyomást kelti, hogy viselőjének nagyobb az intellektuális szintje és teljesítőképessége, olvasható az European Journal of Social Psychology kutatásában.

Tanács névválasztás karrier tanulmányi eredmény

Pexels

6. Sokan mennek olyan céghez dolgozni, amelynek ugyanaz a monogramja, mint az övék
A belga Ghent Egyetem tanulmánya váltig állítja, hogy igenis van összefüggés a két dolog között, mert mivel a nevünk mi vagyunk, a hozzánk hasonló nevűeket favorizáljuk, ezért nagy az esélye az ilyen választásnak, még ha nem is tudatos. Aki találkozott már ilyen esettel, írja meg nekünk!

7. A lányos nevet viselő fiúknak nehezebb az iskola
A Florida Egyetemen az 1996 és 2000 között Floridában középiskolába járó diákok élettörténetét elemezték, és kiderült, hogy a lányos nevet viselő fiúkat (pl. Ashley, Dana, Harper, Leslie, Reese) gyakrabban büntették rossz viselkedésért. Ráadásul ugyanezem fiúknál a viselkedési problémák mellé fegyelmezési nehézségek és alacsonyabb jegyek is társultak. 

8. A gender-semleges nevű nők bizonyos területeken sikeresebbek
A férfiak által uralt mérnöki vagy jogi pályán a maszkulin nevű nők (pl. Leslie, Jan vagy Cameron) jobb eredményeket tudnak elérni.

9. Minél rövidebb a keresztnév, annál magasabb lehet a státus
Feltehetően más a helyzet abban az országban, ahol egy Billt is elnökké választottak, de a LinkedIn 2011-es vizsgálatában 100 millió profilt elemeztek, és ennek alapján jutottak a fenti következtetésre. A leggyakoribb felsővezető-nevek a Bob, Jack vagy Bruce voltak. A névspecialisták spekulációja szerint a nagy hatalommal bíró férfiak azért is használhatnak rövidített vagy beceneveket, mert ezzel barátságosságot vagy nyitottságot akarnak sugallni. 

10. A felsővezető nők a teljes nevüket használják
Pont ellentétes a helyzet a nőknél ugyane LinkedIn-kutatás szerint: a leggyakoribb női vállalatvezető-nevek a Deborah, Cynthia és Carolyn volt. Még véletlenül se Deb, Cindy vagy Caz. Ezzel az adott hölgyek a szakmai kiválóságukat és komolyságukat kívánták demonstrálni.

11. Házastársunk neve gyakran hasonlít a miénkhez
Nyilván nem minden Petra köti össze az életét egy Péterrel, de létezik egy implicit egotizmus nevű jelenség, amely arra utal, hogy az illető burkoltan túlbecsüli önmaga jelentőségét. Emiatt viszont az emberek az olyanok iránt vonzódnak, akik saját magukra emlékezteti őket, mivel "a hasonló mások működésbe hozzák az emberek saját magukról vallott pozitív, automatikus asszociációit", a West Point és Columbia Egyetem kutatása szerint. Ez megmagyarázza, hogy az emberek miért házasodnak össze olyanokkal, akiknek vagy a keresztneve, vagy a vezetékneve hasonlít az övékére.

12. Ha a kollégáink nevének kezdőbetűje megegyezik, jól fogunk együtt dolgozni
Már egy ilyen apróság is befolyásolhatja a közös munkát, állítják a Wisconsin School of Business kutatói. Úgy találták, hogy az azonos kezdőbetűt viselő kollégák jobb együttműködése jobb teljesítményt, kollektív hatékonyságot, alkalmazkodást és pontosságot eredményezett.

És most nézzük, a családnév mit változtathat az egyéni életúton!

Tanács névválasztás karrier tanulmányi eredmény

Pixabay

1. A családnév befolyásolja az iskolai felvételit
90 ezer cseh diák felvételi eredményeinyek elemzése után bízvást kijelenthető, hogy minél előrébb áll valaki az ábécében a családneve kezdő betűjével, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felveszik egy jó iskolába. Hiába szereztek az ábécé vége felé lévő diákok összességében több pontot, amikor a ponthatárokon billegő diákok elbírálására került sor, valahogy mégis azok jutottak be nagyobb számban az egyetemekre, akiknek az ábécé elején volt a családnevük kezdőbetűje.

2. A családnév befolyásolja a költekezési szokásokat
Családneved kezdőbetűje az ábécé vége felé található? Akkor gyorsan számold össze, mennyit költöttél ebben a hónapban! Egy kutatás szerint ugyanis az ábécé végén álló emberek, miután egész gyerekkorukat a sor végén várakozva töltötték, hajlamosabbak felülni az olyan reklámoknak, amelyek "csak korlátozott ideig" ajánlanak valamilyen kedvezményes (muhaha) árú terméket vagy szolgáltatást. Lehet, hogy azért ugranak az ilyen ajánlatokra, mert gyerekként túl sok lehetőségről maradtak le a nevük miatt.

3. Az előkelő nevek tulajdonosai magasabb beosztásban dolgoznak
Német családnevek és vállalati beosztások elemzése alapján arra jutottak francia és angol kutatók, hogy akinek König (Király) a vezetékneve, az gyakrabban vezető, mint beosztott. Ugyanez vonatkozik a Kaiser (Császár) és a Fürst (Herceg) nevűekre is. Ellenben a Koch (Szakács), Bauer (Paraszt/Földműves), Becker/Bäcker (Pék) vagy más, kevésbé nemesi a vezetékneve, azokból kisebb arányban válik topmenedzser. Ez annak ellenére is így van, hogy mindenki tudja, a Herceg vezetéknevűek sohasem voltak hercegek. De az asszociatív következtetésnek köszönhetően a névhez csatolt státus befolyásolja viselőjének kinevezését.

Forrás: Business Insider