A sógornőm minden évben leadja a listát, hogy mit vegyünk a három gyerekének karácsonyra. Idén nem fogta vissza magát, a végösszeg több mint 50 ezer forint. Ezeket a gyerekeket évente csak egyszer-kétszer látjuk, szerintem túlzás ilyen drága ajándékot venni. Nekünk a feleségemmel még nincs gyerekünk, sajnos nemrég másodszor is elvetélt, de ezt nem mondta el a nővérének. Padlón vagyunk lelkileg, szerintem el se kellene mennünk hozzájuk karácsonykor, nemhogy ajándékot venni, de a feleségem szerint muszáj.
Péter

Kedves Péter,
egyrészt bízzon a felesége érzéseiben, de a véleményét is mondja el. Leírása alapján tényleg itt az ideje a változtatásnak, ha nem is a kapcsolat lezárásának. Karácsonykor ajándékozni és találkozni jó, de jelöljék ki a határokat, ami önöknek elfogadható. 
A gyerekek életkorát nem említette, de talán  „A bevásárló listás megoldás már a múlté” felkiáltással próbáljanak új ötleteket bevetni. Például az önök által elfogadható összegben adhatnak utalványt egy könyvesboltba, egy üzletközpontba (ott több helyen is vásárolhatnak),  moziba, játszóházba, akár a fiatalok által kedvelt gyorséttermek egyikébe/cukrászdába, felülhetnek az óriáskerékre stb. 
Leveléből kitűnik, hogy hiányoznak a beszélgetések, amelyek közelebb hoznák egymáshoz a családtagokat. Soha nem is voltak vagy megszűntek? Bár most mást diktálnak az érzései, de higgye el, hogy nehéz élethelyzetekben is nagy segítség a családi háttér. Ennek felépítéséhez a jószándék és a türelem az, amire biztos szükség lesz. 

Levélírónk hozzájárult kérdése és válaszunk nyilvános közléséhez.