Sokak újévi fogadalma az volt, hogy 2019-ben jobban odafigyelnek a költekezésre. Ám a gőzerővel zajló téli vásárok hatására már többször is becsábultak az üzletekbe. Szinte mindegy, mire kerül rá a nagy piros %-jel, ők legfeljebb a méretet nézik meg, máris mennek a kasszához. Legyen bár nő vagy férfi, a vásárlásmániás (shopaholic) személyt az alábbi jelekről ismerheted fel:

Tanács vásárlásmánia shopaholic bűntudat családi vita

Pixabay

1. Olyan dolgokat is megvesz, amikre nincs szüksége vagy nem tervezte a megvásárlásukat
A vásárlásmániásnak gyötrelmet okoz egy jó cuccot otthagyni az üzletben, mert ha ő nem veszi meg, akkor lecsap rá más. A hirtelen felindulásból történő vásárlást impulzusvásárlásnak nevezik. Van, aki csak az árcédulát nézi, más "szakosodik" bizonyos termékekre, mint például kabát, cipő, konyhai kiegészítők. És nem feltétlenül kacatot vesznek, hanem a vásárlásuk tárgya lehet valóban minőségi termék. Ám ettől még ugyanolyan észszerűtlen volt a vásárlásuk, ha eleve nem volt szükségük a holmira.

2. Bontatlan szerzemények
Ha a szekrényében olyan ruhákat látsz, amelyeken még rajta van a bolti címke, vagy sosem hordott cipőket eredeti dobozukban selyempapírba tekerve, akkor az azt sejteti, hogy a vásárlásnak nem gyakorlati célja volt, hanem érzelmi okból történt. Valami hiányzik az illető életéből, és az űrt így próbálja betölteni.

3. Kényeztetés kell, hogy jobban érezze magát
Házastársi összezördülés? Munkahelyi probléma? Felesel a gyerek? Ha valaki minden ilyen konfliktushelyzet után sopizással enyhíti a feszültséget, az vásárlásmániára utal. Az illető azért kényezteti magát az új holmikkal, hogy egy érzelmi szükségletét kielégítse. Például azt hiszi, hogy nem szeretik őt eléggé.

Tanács vásárlásmánia shopaholic bűntudat családi vita

Pixabay

4. Bűntudat a vásárlás után
Vásárlás közben még megvolt az extázis, hazaérve már rágja a bűntudat? Odahaza kicsomagolás közben sok vásárlásmániás esik át a másik végletbe, és mintegy kijózanodva lelkiismeret-furdalás kezdi gyötri. Ennek nemcsak az lehet az oka, hogy teljesen felesleges volt megvenni azt a tárgyat, hanem a felismerés is, hogy anyagilag talán meg sem engedheti magának ezt a kiadást, és nagy böjtje lesz ennek.

5. Növekvő adósságok
Ha már az előző pontban szóba került, a vásárlásmánia komoly érvágás lehet minden családi kasszának. A többi családtag esetleg nem is érti, hová folyik el a pénz, csak azt észlelik, hogy már megint nekik kell beadniuk a közösbe. Ha a vásárlásmániás eljut odáig, hogy kölcsönkérésekkel fedezze a titkos kiadásait, ideje közbeavatkozni.

6. Izgalom uralkodik el rajta vásárlás közben
A vásárlásmániások gyakran éreznek adrenalinlöketet vásárlás közben. Az agyukban több hullámban is dopamin szabadul fel, ezt a természetes vegyületet boldogsághormonnak is nevezik, és elégedettségérzetet  vált ki. A kellemes érzés függőséget vált ki, és a vásárlásmániás újra és újra át akarja élni.

Tanács vásárlásmánia shopaholic bűntudat családi vita

Pixabay

7. Elrejti a szerzeményt
Nem veszi ki a csomagtartóból, másik szatyorba teszi a bolti szatyrot, ha valamelyik családtagja megláthatja, eldugja a szekrényben az új cuccot. Aki az online rendelésre van rákattanva, az gyorsan átvált egy másik weboldalra, nehogy kiderüljön, mit serénykedik éppen. És közben bűntudatot érez az egész miatt.

8. Ha nem vásárolhat, ideges lesz
Napok óta nem vett semmit, és kezd egyre ingerültebb lenni. Valóságos elvonási tünetei vannak. Ezen nem segít az, ha szembesítik a meglévő holmikkal, ide szakemberrel folytatott konzultáció szükséges.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna