Van egy olyan elmélet, amely szerint sokkal több embert lehetett volna megmenteni a süllyedő Titanicról, ha a hajó legénysége nem ellenséget, hanem lehetőséget látott volna a jéghegyben: az egy 120 méter hosszú jégtábla, amire át lehetett volna szállítani az utasokat.  A hajó még egy ideig működőképes volt, tehát oda lehetett volna lavírozni a jéghegy valamely laposabb szakasza mellé. Így nem korlátozódott volna a megmenthető utasok és személyzet száma a 2200 főből csupán 705-re, azokra, akik elfértek a mentőcsónakokban (amelyekből egyébként sem volt elég, mint utólag kiderült). Az is segített volna, ha minden ajtót és asztalt a vízbe dobáltak volna, hiszen azok szintén lebegésre képes eszközök. Mennyi volna és ha

Tanács funkciófixáció problémamegoldás

Harrison Haines/Pexels

Ám a Titanic áldozatai nem voltak képesek meglátni a jól ismert használati tárgyak másfajta felhasználási lehetőségét. Ezt a jelenséget az (angolszász) szakirodalom functional fixednessnek, azaz funkciófixációnak nevezi, amit talán használati rögzültségnek fordíthatunk. Afféle gondolati vakságra, mentális csapdára utal, amely gátat szab a kreativitásunknak.

A fenti elképzelés nem légből kapott: a 19. század közepén egy Írországból Kanadába tartó hajó süllyedni kezdett a Szent Lőrinc öbölnél, de a 176 utas közül 127 megmenekült, mert átmásztak egy jéghegyre. Tehát volt korábbi példa arra, hogy miképpen lehet megoldani a problémát.

A funkciófixáció arra utal, hogy a tárgyakat úgy használjuk, ahogy az a nemzedékek során kialakult, ahogy társadalmilag megállapodtunk róluk, ahogy a funkciójuk domináns lett. Ennek megfelelően a jéghegytől minél nagyobb távolságot kell tartani, mert veszélyes. A jéghegynek a "veszély" a domináns funkciója. Legtöbbször a domináns funkció kizár minden mást: "egy csont tű vagy hajtű, vagy evőpálcika. Mindkettő nem lehet. Vagy például ez a doboz korábban tévédoboz volt, most kutyaház. Megváltozhat, megváltoztatható a funkció, ám akkor a korábbit elveszti", írja Wilhelm Gábor régész (Antropológiai tárgyelmélet, 156. old.)

Márpedig, most mentálhigiénére váltva, a problémák megoldásához át kell kapcsolnunk az agyunkat, hogy más szemszögből is rálássunk a helyzetre, ezzel új megoldási lehetőségeket generálva. Gondolj például egy késre: a társadalmi norma szerint ezt vágásra és kenésre szoktuk használni, azért ilyen a formája.

Tanács funkciófixáció problémamegoldás

Lukas/Pexels

Na de van egy tulajdonsága, amelynek köszönhetően más szerepben is remekül teljesíthet: mivel hegyes, akár csavarhúzóként is funkcionálhat. Nem tökéletes csavarhúzóként, de azért megteszi. Kreativitásunk lehetővé tette, hogy adjunk a késnek egy új funkciót, amely bár ideiglenes, és nem is zárja ki a domináns funkciót (vágás és kenés), mégis "életet menthet" egy adott pillanatban.

Alapjáraton a problémamegoldáshoz az kell, hogy képesek legyünk meghatározni egy célt és felismerni, milyen erőforrásokra van szükség az oda vezető úton. A használati rögzültségen ebben az esetben úgy léphetünk túl, ha variálgatjuk a célt és ennek fényében az erőforrásokat. Nagyon egyszerű példa: "szeretnék másik munkahelyet". Mi lenne, ha a "másik" jelzőt elkezdenénk variálgatni: "új", "régi", "rövidebb munkaidővel járó", "többet fizető", "kevésbé kimerítő" és így tovább. Minden változtatással másfajta erőforrásra lehet szükségünk, eltérő úton és segítőkkel érhetjük el a célt.

Hétköznapi életünkben nagyon sok olyan probléma gátolja a boldogulásunkat, amelyeket funkciófixáció miatt nem vagyunk képesek megoldani. Tony McCaffrey amerikai innovációs szakember szerint a problémát érdemes alapelemeire szétbontani, és megvizsgálni, azok hogyan viszonyulnak egymáshoz. Mi változik, ha módosítunk valamelyik elemen? Hogyan tudnánk másképp, újszerű módon használni valamelyik elemet, és ez milyen hatással lesz a többire? (Tanulmánya ide kattintva olvasható a Harvard Business Review-ban.)

A gátak lebontásához sokféle út vezethet, de legegyszerűbb és legkönnyebb általában az, amit elsőre nem veszünk észre, pedig gyakran majd' kiböki a szemünket.

Zárásként oldj meg egy feladatot: kapsz egy gyertyát, egy doboz gyufát és két vaskarikát. Rögzítsd egymáshoz a vaskarikákat! Nyilván a megolvadt gyertya nem elég erős ragasztó ehhez. De akkor mit használj? Megoldás az oldal alján.

Tanács funkciófixáció problémamegoldás

George Becker/Pexels

˙ʇɐʞáʞᴉɹɐʞ ɐ ǝzssö psöʞ lɐƃƃɐzpɐɯ ɐ sé 'ʇoɔóuɐʞ ɐ lóqzsɐᴉʌ ɐ ᴉʞ pzsɐʌlO