Már aludni sem tudsz amiatt, hogy a közelgő karácsonyt nem családi ünnepnek, hanem pénzügyi katasztrófának látod? Nem vagy egyedül ezzel. Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association, APA) évente elkészített Stress in America (Stressz Amerikában) felmérésében évek óta a családi pénzügyek rendre elöl állnak a stresszt okozó tényezők listájában.

A 2008-as gazdasági válság óta egy olyan tünetegyüttes felerősödése volt tapasztalható, amelyet a pszichológusok pénzügyi szorongásos kórnak (angolul "money anxiety disorder", MAD) neveztek el. Ez nem egy hivatalos besorolás, azonban olyan sok embert érint, hogy előbb-utóbb az is lehet. Az alábbiakban az APA által összegyűjtött szimptómákat olvashatod. Ismersz olyat, akire valamelyik ráillik? 

pénzügyek anyagi helyzet fiskális szorongás szorongás Tanács túlköltekezés gyűjtögetés kontroll családi konfliktus család

Pexels

1. Túlköltekezés
A túlköltekezők ördögi körbe kerülnek: szoronganak a pénzügyi helyzetük miatt, és valamiért úgy érzik, ezt a nyomasztó lelki állapotot csak egy kis vásárlással tudják enyhíteni. Ideiglenesen jobban is érezhetik magukat, de aztán hazatérve rosszabbodik a fiskális szorongásuk.

2. Gyűjtögetés
Annyiból hasonlítanak a túlköltekezőkre, hogy otthonukban egyre több és több cuccot halmoznak fel, legyen az élelmiszer vagy ruhanemű, esetleg műszaki dologhoz pótalkatrész stb. A gyűjtögetők rombolják életminőségüket, mert tönkreteszik az életterüket. Némelyikük komoly összeget fordít arra, hogy az összegyűjtött tárgyaknak tárolóhelyiséget béreljen vagy vásároljon (ide tartozik az is, ha valaki azért akar egy szobával többet, hogy legyen hol tárolnia a cuccait). 

3. Zsugoriság
Ők is gyűjtögetők, csak éppen bankókat gyűjtögetnek. Annyira aggódnak jövőbeni anyagi helyzetük miatt, hogy a legszükségesebb dolgokat is megtagadják maguktól, legyen az például egy új cipő vagy fogorvosi vizsgálat, lakásfelújítás. A sokak által csak "takarékoskodó"-nak nevezett zsugori zsigeri félelmet érez, ha pénzt kell kiadnia a kezéből vagy a bankszámlájáról. Így viszont lemaradnak az élet apróbb-nagyobb örömeiről, nem képesek élvezni sem a hétköznapokat, sem az ünnepeket. 
Azok is ide tartoznak a pszichológusok szerint, akik folyamatosan túlvállalják magukat munkával. Azoknak, akik nem tudják, mikor kellene szünetet tartaniuk, és folyton csak a pénzkeresésen pörögnek, gyakran egészségtelen az életstílusa, mind testi, mind mentálhigiénés értelemben. 
A zsugoriság megkeserítheti egy pár életét, amennyiben csak az egyik félre jellemző a gyűjtögetés.

pénzügyek anyagi helyzet fiskális szorongás szorongás Tanács túlköltekezés gyűjtögetés kontroll családi konfliktus család

Pexels

4. Pénzügyi erőszak
A család pénzügyekből fakadó konfliktusainak legextrémebb, de gyakori példája ez, amelynek során valamelyik családtag pénzügyileg rövid pórázon tartja a többieket, akik önálló (vagy sokkal kevesebb) jövedelem híján ki vannak szolgáltatva ennek. A totális kontrolt gyakorló személy fizeti a számlákat és a kiadásokat, ő határozza meg, hogy melyik családtagnak milyen testi-lelki szükségletei teljesülhetnek, például elmehet-e moziba a gyerek vagy fodrászhoz az anyuka. A pénzügyi erőszak olykor a rokonságon belül csapatokat hozhat össze, akik fiskális szorongást okoznak a többieknek.

5. Pénzügyi hűtlenség
Jól ismerjük mindannyian ezt a jelenséget, amelynek során az egyik családtag hazudik arról, mennyi a valós jövedelme. Pénzügyi helyzetét nem csak akkor titkolhatja el, ha több, mint amennyit bevall, hanem ha kevesebb. Amennyiben ilyenkor a többi családtag megkérdezése nélkül hitelt vesz föl, amelynek jelzálogát ráterheli a családi ingatlanra, azzal az egész család életét veszélybe sodorhatja.

6. Pénzügyi túlteljesítés
A fenti spektrum másik vége, ha a családtagok túl sok pénzt költenek egymásra: ilyen, ha a szülők még akkor is állják gyermekük kiadásait, ha azok már túlmennek az egészséges mértéken, például mert a "gyermek" már régen nagykorúvá vált közben. Ezzel a túlteljesítéssel a szülők a saját nyugdíj-előtakarékoskodásukat kockáztathatják, de egyúttal késleltetik a gyerekük felnőtté válását is, illetve megerősítik őt a negatív viselkedési mintájában.

pénzügyek anyagi helyzet fiskális szorongás szorongás Tanács túlköltekezés gyűjtögetés kontroll családi konfliktus család

Pexels

7. Szorongás, mint a pénzügyi problémák forrása
Nemcsak a pénzügyi problémák okozhatnak szorongást, hanem a szorongás is okozhat pénzügyi problémákat. A Cornell Egyetem felméréséből az derült ki, hogy a szorongó és depressziós emberek közel 25 százalékkal kisebb valószínűséggel kezdenek nyugdíj-előtakarékosságba; hogy a stresszes házaspároknak 20-28 százalékkal kevesebb megtakarítása van, mint azoknak a pároknak, akik pénzügyi tudatossága egészségesebb. "Ha a szorongás miatt valaki úgy véli, nem éri meg az öregkort, szükségtelennek érezheti a takarékoskodást", mondta Vicki Bogan kutatásvezető.