Újévkor mindenki fogadkozik, aztán a statisztikák szerint legkésőbb március idusára a fogadalmak 80 százaléka a múlt ködébe vész. A fogadalmat tevők alig 8 százaléka ér el sikert. Ha közéjük akarsz tartozni, egyetlen trükköt kell csak alkalmaznod:

Bármi legyen is a fogadalmad, oszd el hárommal. 

Vagyis kicsit fogadj meg, mert azt könnyebb lesz megtartanod. Ha viszont sikerült kitűznöd ezt a célt, tartsd magad hozzá következetesen. 

Tanács újévi fogadalom önfegyelem sport életmódváltás

Pexels

Az emberek többsége ugyanis gyakran azért bukik el, mert túl hirtelen túl nagyot akar változtatni az életmódján. Holott az életmódja hosszú idő alatt alakult ki, és oka van annak, hogy olyan, amilyen: valamilyen szempontból jó neki. Viszont felismerte, hogy egy másik szempontból nem az. 

Például ha valaki stresszevő, akkor hiába fogadja meg, hogy január elsejétől nem fog rágcsálni. Amikor stressz éri, azonnal a lelki enyhülést nyújtó falatok után nyúl, hiszen az elmúlt években erre tanult rá, ez lett az elsődleges stresszoldó módszere. Ráadásul ezt most tetézi azzal, hogy már nem csak a stressz miatt érzi rosszul magát, hanem bűntudata is van a stresszevés miatt. Pedig amíg a stressz forrását nem tudja mérsékelni, vagy a stresszel való megküzdési képességét erősíteni, addig nem lehet túl szigorú magával szemben sem. 

Az újévi fogadalmak nagyjából 55 százaléka az egészséggel kapcsolatos, mint például többet mozogni, egészségesebben étkezni. Más fogadalmak anyagi természetűek, például kevesebbet vásárolni, többet spórolni. Ezek a fogadalmak akkor teljesülhetnek, ha végiggondolod, milyen út vezetett a jelenlegi helyzetedbe, amikor úgy érzed, elég volt és változtatni szeretnél. Kis lépésekkel indulj el az új úton (erre vonatkozik az "oszd el hárommal" javaslatom), és légy magaddal szemben megértő: előre készülj arra, hogy lesznek kisiklások az új úton. Tartsa viszont benned a lelket az, hogy mivel kis lépésekkel haladsz, a kisiklás is kicsi lesz. 

A Harvard Egyetem blogjában ajánlják a következő 5 kérdést, amelyek segítenek az új úton maradni:

1. Miért akarod a változást?
2. A célod konkrét és mérhető?
3. Mi a terved a megvalósításhoz?
4. Ki fog támogatni téged a megvalósítás során?
5. Hogyan fogod megünnepelni a győzelmeket?

Ezeket a kérdéseket minden alkalommal vedd végig, amikor úgy érzed, elgyengültél, és nem bírod már tartani a fogadalmat.

Nézzünk pár gyakori fogadalmat, és hogy miképpen "oszd el hárommal" ezeket:

LEFOGYOK

Tanács újévi fogadalom önfegyelem sport életmódváltás

Freepik

1. Egyél ugyanannyit, de csak napi 10 órában, és hagyd a szervezetedet emészteni és pihenni a fennmaradó 14 órában. Ez egy tudományosan igazolt módszer, amely különösen a deréktáji zsírpárnák ellen hasznos.

2. Ne iktasd ki teljesen a szénhidrátokat (rizs, liszt, krumpli stb.), hiszen az agyadnak szüksége van a belőlük származó glükózra (napi kb. 130 gramm szénhidrát formájában). Tehát ha megvonod magadtól a szénhidrátokat, az agyad addig fogja követelni a tápanyagot, amíg szépen lebeszél a diétáról. A teljes megvonás helyett térj át a fehérekről a teljes kiőrlésű szénhidrátokra (Graham-kenyér, barnarizs, édesburgonya stb.).

3. Legalább hétköznap ne reggelizz cukrosat, hanem inkább fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát, például egy zöldséges rántottát vagy natúr zabpelyhet tejjel. 

4. Mostantól ne igyál cukros üdítőt (beleértve az energiaitalokat), és a kávéba se tegyél cukrot. Vagy ha ez így túl nehéz, akkor csökkentsd felére a cukor mennyiséget, hátha azt tudnád tartani.

TÖBBET SPORTOLOK

Tanács újévi fogadalom önfegyelem sport életmódváltás

Pexels

1. A munkahelyeden lift helyett használd a lépcsőt.

2. Este tévézés közben 15 percig tekerj a szobabiciklin, vagy ha az nincsen, akkor ugyanennyi ideig helybenfutás, plankolás, kitörések, guggolások is megteszik.

3. Ha edzőterembe szeretnél járni, eleinte csak heti egy alkalmat fogadj meg. Aztán ha ez rutinná válik, lehet növelni.

4. Kutyasétáltatás közben ne sétálj, hanem kocogj a kutyával. Vagy ha ezt nem bírod, menjetek nagyobb körre, hosszabb időre, gyorsabb tempóban.

VÁLTOZTATOK AZ ÉLETMÓDOMON

Tanács újévi fogadalom önfegyelem sport életmódváltás

Pexels

1. Ha úgy érzed, túl sok lenne egyik napról a másikra teljesen letenni a cigit, csökkentsd felére az elszívott mennyiséget..

2. Ha nincs időd heti kétszer nyelvtanfolyamra járni, tanulj meg mindennap egyetlen mondatot a vágyott idegen nyelven otthon, internetről.

3. Ha nőiesebben szeretnél kinézni, viselj minden héten egy munkanapon szoknyát, vagy kezdj el rúzst használni.

4. Ha több időt töltenél a gyerekkel, kérdezd meg őt, mit szeretne? Apa meséljen este hetente legalább háromszor? Anya jöjjön el az edzésre?

5. Ha kevesebbet szeretnél shoppingolni, személyes javaslatom, hogy első körben szereld le a ruhásszekrény ajtaját, hogy tudatosuljon benned, mennyi cuccod van. Ha úgy érzed, muszáj venned valamit, vásárolj, de amennyit hazahozol, annyi meglévő ruhától meg kell szabadulnod egy héten belül (elajándékozod barátnőnek, beviszed adománynak, garázsvásárt csinálsz stb.).

6. Ha nagyobb rendet akarsz otthon tartani, kezdd azzal, hogy amint bekerült valami a mosogatóba, mosogasd is el. A szennyes ruhát levételkor egyenesen a szennyestartóba tedd. 

7. Ha többet tervezel aludni, feküdj le mindennap 15 perccel korábban. 

Tehát kis lépésekkel haladj, de legyél következetes. Motiválhat az is, ha egy lapra felírod a célodat, és kitűzöd otthon valami jól látható helyre, hogy ösztönözzön a fogadalom tartására. De ha ezt így soknak érzed, fotózd le a lapot, és a képet állítsd be a telefonodon háttérképnek.