A legutóbbi szülinapi családi ebéden valaki tett egy politikai megjegyzést, és utána a többi családtag dermedten hallgatott, senki nem mert megszólalni. Nagyon kínos volt az egész, megfagyott a hangulat. Emiatt már előre félek a karácsonytól. Régen olyan jó volt együtt lenni a családdal, nagyon hiányzik ez nekem. Szeretném összetartani a rokonaimat, ahogy apám tette, amíg élt. Hogyan kéne ez csinálni?
Imre

Kedves Imre,
a legegyszerűbb megoldás, ha őszintén elmondja az érzéseit a családtagoknak, ahogyan ezt le is írta a kérdésében. Például így mondhatja el: „ Most nagyon kínosan, feszélyezve érzem magam, pedig vártam ezt az alkalmat, hogy végre találkozzunk, beszélgessünk. Régen láttuk egymást, jólesik egy kis közös evés, ivás, nevetés. Itt a mi születésnaposunk, gondoljunk rá is.”  Nem vádló szavakkal vagy stílusban, csakis a saját, őszinte gondolatait, érzéseit fejezze ki. Ha a politikai megjegyzés a torkukra is forrasztotta a szót, lehet az emberi megnyilvánulás megoldaná a nyelvüket. 
Azt nem tudhatjuk, Édesapja hogyan tette ezt, vagy hogyan oldotta volna meg az ilyen helyzetet. De volt a családjukban összetartás, és ez igen nagy érték. Helyes, ha ennek továbbvitelére, megőrzésére törekszik. Vállalja fel ennek érdekében azt a szerepet, ami szükségesnek látszik, hogy  a derűs-békés családi légkört sikerüljön visszahozni a családi összejövetelekbe. Mit gondol, ha nemcsak ünnepi ebéd, hanem egy-egy közös kirándulás vagy más élmény hozná össze önöket, az segítené a megvalósításban?

Levélírónk hozzájárult első kérdése és szerkesztett válaszunk nyilvános közléséhez.
A tanácsadó levelezés további folyamata már nem publikus.

e-Mental online mentálhigiénés tanácsadás -- Nyerje vissza az irányítást élete fölött velünk!