Házasságban vagy élettársi kapcsolatban az évek múlásával eljöhet egy olyan időszak, amikor egyik vagy mindkét fél azt érzi, fel kellene keresniük egy szakképzett tanácsadót (pszichológust vagy mentálhigiénés szakembert). Előtte azonban a párnak ajánlatos végiggondolnia, miről is folyjon a konzultáció. Ross Grossman amerikai párterapeuta szerint értelmetlen úgy terápiába menni, hogy előtte nem tisztáztátok egyesével és közösen is az alábbi kérdéseket.

1. Mi a célom?
Ha a kapcsolat megtartása, akkor legyen az. A szakember segíteni tud abban, hogy az átmenetileg döcögő kapcsolat új lendületet kapjon. De abban is segít, ha úgy érzitek, a célotok az együttélés befejezése és a kulturált szétválás.

2. Kiégtem ebben a kapcsolatban?
Odaveszett a lelkesedés, hiányzik az energia, nem érdekel, mi történik a másikkal? Ez olyan állapot, mint amikor az autóból kifogy az olaj: lehet még menni a kocsival, amíg van benne benzin, de tönkremegy a motorja. A kiégett kapcsolat megmenthető, de azt mindkét félnek akarnia kell. A feleknek újra meg kell tanulniuk udvarolni egymásnak: közösen észrevenni és örülni a szép és jó pillanatoknak, elismerni a másik erőfeszítéseit, eredményeit, gratulálni a sikereihez.

3. Szeretőm van, és meg is akarom tartani?
A párkapcsolat a párról szól, nincs helye benne harmadik személynek, de a terápiában sem. Ha az egyik félnek szeretője van, akkor a terápia nem lesz hatékony, hiszen a célját aknázza alá a háromszög. Grossman szerint a szeretőt tartó félnek először egyéni terápiába kell mennie, és csak azt követően keressen a hivatalos párjával párterápiát.

4. Merek-e beszélni a gondjaimról a tanácsadóval a párom jelenlétében?
Néha a túlzott őszinteséggel vigyázni kell, mert a terápia során felbukkanó hirtelen gondolatok közül sok lehet irracinális, romboló vagy simán bunkóság. Ha úgy érzed, a beszélgetés kezd olyan irányt venni, amivel esetleg megbántod a párodat, kérdezd meg a tanácsadót, hogy erről beszélhetnél-e vele négyszemközt. Ez a pont azoknak fontos, akik szeretnék megmenteni a kapcsolatukat.

5. Megoszthatom-e a kételyeimet a terapeutával a párom távollétében?
Ahogy a fentiekből is kiderül, vannak olyan körülmények, amikor érdemesebb négyszemközt beszélni a tanácsadóval. Tehát lehet, hogy a párterápia előtt egyéni tanácsadást kell kérni, hogy magadban tisztázz bizonyos kérdéseket. Így megtanulhatod a problémáid megfogalmazását úgy, hogy a kimondásukkal ne égesd fel magad mögött a hidat.

6. Képesek vagyunk-e közösen és higgadtan megbeszélni a problémáinkat?
Ha mindketten pozitívan, IGEN-nel vagy legalább egy TALÁN-nal válaszoltatok, akkor van remény arra, hogy segít nektek a terápia. A nyitott hozzáállás a siker előfeltétele. Amennyiben viszont valamelyikőtök NEM-mel válaszol, akkor először külön-külön menjetek egyéni terápiába, amelynek fókuszában a párkapcsolatotok legyen. 

7. Szokott-e bántalmazó vagy megfélemlítő lenni valamelyik fél?
Párterápiában az agresszív viselkedésre zéró tolerancia érvényes. A párkapcsolatban meglévő fizikai erőszak megoldása nem egy terapeuta feladata. Ez jogi probléma, aminek rendezésében ügyvéd és bíróság segíthet.

8. Milyen a lelki egészségem?
Amennyiben bármelyik fél mentálhigiénés vagy pszichológiai-pszichiátriai gonddal küzd, például szorong, hangulatzavarai vannak, sötét gondolatok gyötrik, akkor a párterápia ELŐTT ezeket ajánlatos egyéni terápiában kezelni.

Miután mindketten őszintén megválaszoltátok a fenti kérdéseket, és úgy érzitek, hogy megpróbálkoznátok párterápiával, akkor ne habozzatok belevágni, mert különben csak telnek a hetek, hónapok, évek boldogtalanul. A megfelelő tanácsadó kiválasztásához tartsatok egy előzetes közös megbeszélést hármasban, és kérdezzetek rá arra is, hogy az illető tanácsadónak az elmesélt történetetek fényében mi a véleménye úgy általában a válásról. Ijesztően hangozhat ez így előre, de egy tapasztalt, felelős terapeutának fontosabb a felek hosszú távú egyéni boldogságának megteremtése, mint hogy mindenáron összetartson egy csak papíron élő kapcsolatot, mondta Ross Grossman amerikai párterapeuta a Brit+Co webmagazinnak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

Ha további kérdésed van, írj az omta2u@gmail.com emailcímünkre.