Több tudományos kutatásnak kellene ezzel a témával foglalkoznia, összegezték eredményeiket német és svájci tudósok, akik azt vizsgálták, milyen kapcsolat lehet a mentális betegségek (szorongás, depresszió) és bizonyos allergiatípusok között. Az Egyesült Államokban például az allergiás megbetegedések a hatodik helyen állnak a krónikus betegségek sorában, éves szinten 18 milliárd dollár egészségügyi kiadást okozva, jelentette az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC). 

Hírek depresszió szorongás

Pexels

Az USA-ban több mint 50 millió ember küzd valamilyen allergiával, Európában pedig mintegy 150 millió fő, az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia szerint. És egyre több vizsgálat igazolja, hogy bizonyos allergiás megbetegedések hatással vannak az egyén mentális állapotára. A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) több német és svájci intézménnyel együttműködve próbált fény deríteni erre, 1782 tesztalany bevonásával.

A kísérleti alanyok életkora 39 és 81 év között volt, az átlag 61 év volt. A felnőttkorban először jelentkező allergiák az életkor előrehaladtával súlyosbodhatnak, azaz indokolt idősebb korosztályokat is vizsgálni.  A kutatók csak az 1-es típusú allergiás betegeket vonták be a vizsgálatba. Az ilyen típusú allergiára az jellemző, hogy az érzékenységet kiváltó allergén anyaggal való kapcsolat után azonnal jelentkezik az allergiás válaszreakció, ami lehet ekcéma, szénanátha (allergiás rinitisz), kötőhártya-gyulladás, akár anafilaxiás sokk.

A kutatók négy csoportra osztották az alanyokat: 
1. allergiától mentesek,
2. szezonális allergiával küzdenek, amelyet jellemzően virágpor (pollen) vált ki,
3. évszaktól független az allergiájuk, amely az év során akármikor kijöhet (pl. kutyaszőrre),
4. másfajta allergiától szenvednek, mint ételfogyasztás vagy rovarcsípés után kialakuló allergia.

A megkérdezettek 27,4 százaléka bizonyult allergiásnak, 7,7 százalékuk egész éves allergiával küzdő, 6,1 százaléknak volt szezonális allergiája, és 13,6 százaléknak egyéb típusú allergiája.

Hírek depresszió szorongás

Pixabay

Ezután mentális felmérés következett, amelynek fókuszában a depressziós tünetek, az általános szorongás és a stressz észlelése állt. A kutatók azt találták, hogy az általános szorongásra panaszkodó pácienseknél jellemző volt valamelyik szezonális allergia. A általános szorongás és az allergia közti kapcsolatot ugyanakkor nem sikerült igazolni az egész évben fennálló allergiák esetében (mint amilyen az említett kutyaszőr-allergia). Náluk viszont gyakoribb volt a depresszió megjelenése. A két összefüggésre egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot a kutatók.

A kísérlet korlátozott volta ellenére a német és svájci tudósok nyomatékosítják, hogy eredményeik végre visszaigazolják, hogy valamilyen kapcsolat van a szezonális allergiák és a szorongás esetében, amelyre például fel kellene hívni a háziorvosok figyelmét. 

"Már több kutatás is foglalkozott a bőrbetegségek és az allergiás asztma pszichológiai faktoraival. Most először képesek voltunk összefüggést találni a szezonális allergiával is", mondta Katharina Harter, a TUM epidemiológusa, a kutatás vezetője.

Akinek tehát szorongásos panaszai voltak a múltban, bármely szezonális (virágpor-) allergia jelentkezésekor fordítson figyelmet a lelki egyensúlya, lelki egészsége megőrzésére is, akár egy-egy tartalmas beszélgetés keretében.