2021. március 24-én délben az Eurocities kezdeményezéséként egyperces csönddel emlékezünk meg Európa-szerte a koronavírus áldozatairól és azokról, akik bármilyen módon szenvedői a járványnak. Ehhez kapcsolódva szeretném megosztani az alábbi jognyilatkozatot:

KÉP: Pexels

A GYÁSZOLÓK JOGNYILATKOZATA

1. Joga van az Ön saját, egyéni módon megélt gyászához.
Senki nem fogja ugyanúgy átélni a gyászt, mint Ön. Úgyhogy ha másokhoz fordul segítségért, ne hagyja, hogy megmondják, mit kellene vagy nem kellene éreznie.

2. Joga van ahhoz, hogy beszéljen a gyászáról.
Ha beszél a gyászról, az segít a gyógyulásban. Keressen olyanokat, akik meghallgatják, hagyják annyit és annyiszor beszélni a gyászáról, amennyire csak szüksége van.

3. Joga van sokféle érzést átélni.
A zavarodottság, döbbenet, félelem, bűntudat, megkönnyebbülés csak néhány azok közül az érzések közül, amelyek felszínre törhetnek a gyászfolyamat során. Lehet, hogy mások azt mondják majd, hogy nem szabad dühösnek lennie. Ne vegye ezeket az elítélőnek tűnő reakciókat személyes sértésnek. Keressen inkább olyanokat, akik feltételek nélkül elfogadják az érzéseit.

4. Joga van tiszteletben tartani a saját fizikai és érzelmi határait.
A veszteség és szomorúság érzése valószínűleg elfárasztja majd. Tartsa tiszteletben, amit a teste és a lelke mond. Pihenjen minden nap. Tartson be egy kiegyensúlyozott étrendet. És ne hagyja, hogy mások kényszerítsék olyan dolgok megtételére, amire nem áll készen.

5. Joga van "gyászrohamokat" átélni.
Néha előfordulhat, hogy a gyász hirtelen és nagy erővel jelentkezik, szinte a semmiből előtörve. Ez ijesztő lehet, de teljesen normális és természetes dolog. Keressen valakit, aki megérti, és hagyja, hogy kibeszélje magát.

6. Joga van szertartásokkal segíteni a folyamatot.
A temetési szertartás több, mint egyszerű elismerése annak, hogy valaki elhunyt. Segít biztosítani a szerető emberek támogatását. Még fontosabb, hogy a temetés alkalmat ad a gyászra. Ha valaki azt mondja Önnek, hogy az ilyen szertartások butaságok vagy szükségtelenek, oda se hallgasson.

7. Joga van a spirituális élet gyakorlataihoz.
Ha a hit fontos az Ön életében, mutassa ki bármilyen módon, ami Önnek megfelelőnek tűnik. Töltsön időt olyanok társaságában, akik megértik és támogatják vallási elképzeléseit. Ha dühös Istenre, találjon valakit, aki nem kritikusan szemléli majd, hogy sértettnek és elhagyatottnak érzi magát.

8. Joga van értelmet keresni.
Lehet, hogy azt kérdezi majd magától: miért kellett meghalnia? Miért így? Miért most? Lehetnek olyan kérdései, amelyekre talál válaszokat, másokra talán nem. Mások közhelyes magyarázataival vigyázzon. Az olyan megjegyzések, mint hogy "ez volt Isten akarata", vagy "Gondolj inkább arra, hogy miért lehetsz hálás", nem segítenek, és nem kell elfogadnia őket.

9. Joga van kincsként őrizni az emlékeit.
Az emlékek az egyik legjobb hagyatékok, amelyek a szeretett elhunyt után maradnak. Mindig emlékezni fog. Ne hagyja figyelmen kívül az emlékeit, inkább találjon másokat, akikkel meg tudja azokat osztani.

10. Joga van ahhoz, hogy előre haladjon a gyászfolyamatban, és meggyógyuljon.
A gyászfolyamat végét jelző megbékéléshez nem fog gyorsan eljutni. Ne felejtse, folyamatról van szó, nem eseményről. Legyen türelmes és toleráns magával, és kerülje azokat, akik türelmetlenek és képtelenek megérteni. Önnek és a környezetében élőknek is tudnia kell, hogy szerettünk halála örökre megváltoztatja az életünket.

Idézet Alan Wolfelt, Ph.D.: How to Reach Out for Help When You Are Grieving [Hogyan kérjünk segítséget a gyászfolyamat során?] (1993) c. művéből.

A gyászmunkához további gondolatokat tartalmaz az ide kattintva elérhető útmutató.