Bizonyos gyümölcsök és zöldségek csökkentik a depressziós tüneteket, különösen, ha nyersen fogyasztjuk őket -- olvasható az új-zélandi Otago Egyetem kutatási beszámolója a Frontiers in Psychology szakfolyóiratban.

Hírek zöldség gyümölcs egészséges étkezés

Pixabay

A kutatók azt találták, hogy akik naponta legalább 3 alkalommal fogyasztottak ezekből a gyümölcsökből és zöldségekből egy "baseball-labda", azaz nagyjából alma vagy narancs méretű adagot nyersen, azoknál kevesebb depressziós és más mentális betegségre jellemző tünetet diagnosztizáltak, mint azoknál akik több főtt, konzerv vagy más készételt fogyasztottak.

A tanulmány első körben csak arra elegendő, hogy nyomatékosítsa, van valamilyen kapcsolat a nyers zöldségek-gyümölcsök és a jobb mentális állapot között, nem állapított meg direkt ok-okozati viszonyt. A kutatók szerint az bízvást feltételezhető, hogy a legtöbb gyümölcsben és zöldségben több tápanyag van nyersen, mint feldolgozott állapotban. Márpedig ezek a tápanyagok hatást gyakorolhatnak a kedélyállapotra és az agyunk kémiai egyensúlyára.

A több mint négyszáz, 18-25 év közötti, amerikai és új-zélandi fiatal vizsgálatával készült tanulmány azért is érdekes, mert ez az a korcsoport, amelyik viszonylag kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, egyszersmind nagy náluk valamely mentális betegség kockázata.

A kísérleti alanyok beszámoltak jellemző étkezési szokásaikról, részletesen elmesélték, milyen zöldségeket és gyümölcsöket szoktak fogyasztani, mely fajtákat, hogyan elkészítve. Ezután egy egészségügyi vizsgálattal próbálták kiszűrni bizonyos mentális betegségek, például a depresszió és a szorongás tüneteit. A kutatók azt is megkérdeztek az alanyoktól, hogy mennyit edzenek, miket szoktak általában enni, milyen a pillanatnyi egészségi állapotuk, a családjuk, iskolai végzettségük, etnikumuk és nemük.

Hírek zöldség gyümölcs egészséges étkezés

A nyers zöldségek és a pozitív mentális állapot közötti összefüggés minden tényező kiértékelésekor egyértelműen kiviláglott. Minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt evett valaki, annál alacsonyabb volt nála a depresszió kockázata, egyúttal az átlagosnál magasabb volt a pszichológiai jóllét szintje, írták a kutatók. Ezek a kísérleti alanyok mind azt mesélték, hogy pozitív a kedélyállapotuk, elégedettek az életükkel és jól megy a soruk.

Akik viszont feldolgozott (főtt, konzerv vagy más módszerrel tartósított) gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak, azok csak a pozitív kedélyállapotukban tértek el a kontrollcsoporttól.

Az alábbi gyümölcsök és nyers zöldségek lehetnek legerősebben hatással a mentális egészségre:

sárgarépa, banán, alma, sötétzöld leveles zöldségek (mint a spenót), grapefruit, saláta, citrusfélék, friss bogyósgyümölcsök, uborka és kiwi

Hasonlóan kedvező mentális hatású a nyers zöldség kategóriában: zeller, káposzta, vöröshagyma, paradicsom és gomba. Ide a kutatók belinkeltek egy korábbi vizsgálatot, amely szerint a salátafogyasztás fordítottan arányos a stressz-szinttel.

A feldolgozott (fagyasztott, főtt) élelmiszerek között is akad pár olyan, ami jótékonyan hat a kedélyre: sütőtök, fagyasztott vegyeszöldség, burgonya, édesburgonya, brokkoli és padlizsán.

Hírek zöldség gyümölcs egészséges étkezés

Pixabay

Az új-zélandi kutatás azért jelentős, mert a jelenlegi étkezési tanácsok zöme nem tesz különbséget a nyers és a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek között. A kutatás nem vizsgálta, hogy miért!!!!! javítják a nyers ételek a mentális egészséget, de a kutatóknak van elképzelésük: a mikrotápanyagok szintje eltérő a nyers és a feldolgozott ételekben. Például a szellemi egészség szempontjából is fontos C-vitamin és karotinoidok szintje a főzés, konzerválás során töredékére esik, akkor már nem váltanak ki különösebb hatást.

Ám érdemes megjegyezni, hogy a tápanyagok szintje ételtől, feldolgozási módtól és az adott tápanyagtól is függ. Egyes vitaminok (C és B) és ásványi anyagok megsemmisülnek a főzés során, mások viszont könnyebben felvehetővé válnak a szervezetünk számára. Bizonyos főzési trükkök is segítenek megőrizni a tápanyagokat az ételben: a sárgarépát például érdemes egészben főzni, mert akkor 25 százalékkal kevesebb tápanyag vész el a répából, mintha főzés előtt felkarikáztuk volna (azzal megnő a felülete, amin keresztül kifőnek belőle a tápanyagok). 

Szóval nem kell mindent nyersen enni, csak törekedjünk a nyers ételek minél nagyobb arányára. Használjuk ki a nyár nyújtotta előnyöket, és tartsunk a következő hónapokban egy kis mentális regenerálódó kúrát sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Érdemes a nyers zöldségeket egészséges zsiradékokkal, például kókuszolajjal vagy olívaolajjal párosítani, amelyek szintén fokozzák a tápanyagok felszívódását emésztés közben.