Állítsd be a mobilod időmérőjét öt percre, és már kezdheted is! Ezzel a módszerrel a leküzdhetetlen(nek látszó) feladatokat is megugorhatod. Az ilyen teendőkkel az a baj, hogy nem látod a végüket, vagy fogalmad sincs, hogyan kéne elkezdeni őket. Vagy pedig annyira, de annyira nincs kedved hozzájuk, hogy ezért halogatod az elvégzésüket. Itt jön képbe az ötperces szabály, amely megváltoztatja a hozzáállásodat és ezzel az életedet is. Tényleg!

Pixabay

Az egyszerű és nagyszerű ötlet lényege, hogy megbeszéld magaddal: most öt percet erre a feladatra fordítasz. Öt percet, nem többet, de nem is kevesebbet. Ha tudod tovább és/vagy máskor is csinálni, akkor tedd azt, ha pedig most elég volt belőle az öt perc leteltével, akkor bűntudat nélkül mondhatod, hogy foglalkoztál vele, de most ennyi elég volt, köszi.

Mire érdemes ezt az öt percet fordítanod? Hogy megtisztítsd a mosdót, hogy összehajtogasd és a szekrénybe pakold a tiszta ruhát, hogy az öt perc alatt annyi emailszemetet kitakaríts a postafiókodból, amennyit csak tudsz, hogy néhány testtartásjavító gyakorlatot végezz, hogy felhívd valamelyik szolgáltatódat (amitől biztos a számlád is kisebb lesz, ezért érthetetlen, miért halogatod a hívást), utánanézz valaminek a neten stb. Nem számít a feladat nagysága vagy kicsisége, a befektetett öt perctől jobban fogod érezni magad utána. Te megtetted.

Pixabay

Az is lehet, hogy nem állsz meg öt percnél. Észre sem veszed, és egy csomó mindent még elvégeztél. Én például, ha végre ráveszem magam arra, hogy az előszobában rendet csináljak a cipők között, általában le is portalanítom a cipőspolcokat, és össze is porszívózok. Ugyanez vonatkozik a kutyasétáltatásra: esőben néha nehéz nekiindulni, de ha már rádumálom magam egy "kis körre", általában lefutjuk a szokásos távot.  

Az ötperces mószer szülőatyja Trent Hamm amerikai életmód-blogger, aki szerint az sem baj, ha az öt perc után letesszük a lantot. Igenis rászántad az értékes idődet, büszke lehetsz arra, hogy részedről megvolt a szándék. "Tudom, hogy bűntudat nélkül abbahagyhatom, de azért elértem egy kis haladást. A feladatot felírom a másnapi teendők közé." Ezzel a kis időráfordítással is komoly eredményt érhetsz el, pláne, ha összpontosítva és következetesen végzed a feladatot. Ne becsüld le az öt percben rejlő lehetőséget!

Pexels