Egy új kutatásban sikerrel tesztelték a napi mérlegeléses módszert, és megállapították, milyen pszichológiai mechanizmusnak köszönhetően segít megelőzni, hogy alattomosan felkússzanak ránk a plusz kilók.

elhízás fogyókúra

Pexels

Felmérések szerint évente 0,4-1 kilót hízunk, és ha nem vigyázunk, idővel ez a sok kicsi gyarapodás sokra megy: elhízáshoz vezet. Télen eleve hajlamosak vagyunk 0,4-1,5 kilogrammot hízni, amit aztán szerencsés esetben tavasszal-nyáron leadunk. Ehhez lehet hasznos módszer a napi mérlegelés, mint a Georgia Egyetem kutatói írják az Obesity szakfolyóiratban.

Kísérletükben 111 fő, 18-65 év közötti személy vett részt, akiknek egy része két hónapon át naponta mérlegelte magát, és a kutatók azt kérték tőlük, hogy emellett törekedjenek arra, hogy tartsák a súlyukat -- mindegy, hogy milyen módszerrel. A kontrollcsoportot nem látták el instrukciókkal. A tesztidőszak végére azoknak, akik naponta mérlegelték magukat, sikerült tartaniuk a kezdősúlyukat, sőt, némelyikük még fogyott is. Ezzel szemben a kontrollcsoport tagjai mind híztak.

"Lehet, hogy látva egy kis súlytöbbletet, a magukat mérlegelő kísérleti alanyok aznap kevesebbet ettek vagy többet mozogtak", magyarázta Jamie Cooper táplálkozáskutató, a kísérlet vezetője.

elhízás fogyókúra

Pexels

Az énképünk a kulcs a fogyáshoz, tette hozzá Michelle vanDellen pszichológus, a kutatás társszerzője. "Az emberek rendkívül érzékenyek a személyük és az elképzelésük közötti eltérésekre. Ha észlelik az eltérést a valóság és a vágyaik között, attól megváltozhat a viselkedésük. Márpedig a napi mérlegelés éppen erre az eltérésre hívja fel a figyelmüket, teljesen egyértelmű módon."

Vagyis, aki nyárra szeretne lefogyni, és máskülönben egészséges az önértékelése, annak javasolható a napi mérlegelés a fogyáshoz. Sőt, érdemes követnie az amerikai szakemberek módszerét, akik a napi mérlegelés adatait látványos grafikonba szerkesztették, és ezzel ösztönözték a kísérletben részt vevő személyeket -- szemlátomást jó eredménnyel. 

Egy korábbi kísérlet is igazolta, hogy a dokumentáció segít a fogyásban: akkor étkezési naplót kellett vezetni, azaz az alanyoknak fel kellett írniuk, mikor mit ettek. Ez egyáltalán nem kerül sok időbe, csak naponta átlag 15 percbe, viszont a kísérleti alanyoknak testsúlyuk akár 10 százalékát is sikerült lefogyniuk ezzel a módszerrel.

Mind a napi mérlegelés, mind az étkezési napló vezetése olcsó és mindenki számára elérhető fogyókúrás módszernek mondható, hiszen nem kell különféle tablettákat vagy speciális táplálékkiegészítőt megvásárolni.

elhízás fogyókúra

Pexels

Az Egyesült Államokban a felnőttek 37 százaléka túlsúlyos, az Európai Unióban átlag 15 százalék, de óriási eltérések vannak: Máltán 25,2%, Lettországban 20,8% és Magyarországon 20,6% a túlsúlyosak aránya, miközben például Romániában 9,1%, Olaszországban 10,5% és Norvégiában 12,% az arányuk (2019. márciusi adat).

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
tanácsadó