Január első munkanapjának már saját elnevezése van: az angolszász országokban „Divorce Day”, azaz Válónap. 

Karácsony és az azt megelőző időszak elméletileg a várakozás, a megnyugvás, az öröm ideje. De a gyakorlat mást mutat: az ünnepek előtt és alatt megélt érzések, gondolatok gyakran nem ezekkel a fogalmakkal kapcsolatosak. 

Az extra kiadások, a rég nem látott családtagok, a túlhajszoltság inkább a feszültséget fokozza, nem az elképzelt lelki feltöltődést, befelé figyelést. Sokan az együtt töltött ünnepek alatt szembesülnek az addig felhalmozódott, helyrehozhatatlannak tűnő kapcsolati problémáikkal. Ebből adódhat, hogy vannak, akik úgy gondolják, letudják még a közös karácsonyt (akár a gyerekek miatt is), és utána borítják az ágyat, asztalt.

De mielőtt egyetlen járható útnak tekinti bárki a válást, a kapcsolatból való kilépést, célszerű végiggondolni a következőket.  

Hírek válás konfliktuskezelés család Wendt Judit

ILLUSZTRÁCIÓ

Időnként minden párkapcsolat kihívásokkal néz szembe, tényleg nyitottak vagyunk-e a problémák feltárására? 

Ismerjük-e és elfogadjuk-e akár a saját, akár partnerünk céljait? Céljaink egyeznek-e az egyéni és közös lehetőségeinkkel?

A nehéz helyzetek soha nem történnek előzmények nélkül, valószínűleg eddig is lett volna mit helyrehozni. Talán hiányzott a megküzdés akarása? 

Tényleg megvalósul-e az életünkben a nyitottság, a párbeszéd?

Keressük-e az apró örömöket, amik a bensőségesség felé vezetnek a feszültség helyett? Örülünk-e a közösen megtett kis lépéseknek? 

Hírek válás konfliktuskezelés család Wendt Judit

A magyar nyelvű keresési statisztika szerint a "válás" szóra
január elején kerestek rá legtöbben 2017-ben is

Ahelyett, hogy mindenáron új kapcsolatot keresnénk, inkább válasszuk meglévő kapcsolatunkban a megújulást. Senki nem vásárol azért új tükröt, mert a régiben látottak nem tetszenek. Ha mi magunk megújulunk, körülöttünk is minden változni fog.

Mindenki vágyik egy megtartó, támogató kapcsolatra. A gyerekeink szemszögéből ez még fontosabbá válik, csak egyetlen gyerekkoruk van, és azt velünk töltik el. 

Higgyünk magunkban, nem lehetetlen egy gondoskodó, stabil kapcsolat kialakítása, ám ezt sohasem szerencsés véletlenek hozzák el életünkbe. 

Külföldi válási statisztikák alapján egyre inkább nő a januárban benyújtott válóperes ügyek száma a megelőző négy hónaphoz képest. Az év végéhez érve mindig értékelünk, és drámai változtatásra törekszünk az életünk nem működő területein. 

A boldogtalan kapcsolatba nem kell belenyugodni.  De lássuk be, a karácsonyi ünnepek több értelemben is feladatok elé állítanak. Nyilván ezeknek van “nemszeretem” része is. Egymás iránti érzéseinket nem mindig tükrözi a december végi hangulat. Ha egy pár  tud beszélgetni, akkor mielőtt komolyan foglalkoznának a válási papírokkal, érdemes azt megvizsgálniuk, hogyan telik el az első hónap.

Wendt Judit