Ön milyen természetes módszert alkalmaz a stresszoldásra? Mélyeket lélegzik vagy sétál egyet, hogy kifújja magából az idegességet? Mit szólna ahhoz, ha egy izzadt póló szagolgatása ugyanilyen jó hatással lenne önre? Na persze nem mindegy, hogy kié! 

Férfipartnerük pólójának szagolgatása jelentősen mérsékelte a tesztalany nők kortizol nevű stresszhormon szintjét. Minél jobban szeretik az illető férfit, annál fokozottabb a pólószagolgatása feszültségoldó hatása, derült ki a Brit-Kolumbia Egyetem kutatásából, amelybe 94 párt vontak be.

stresszoldás természetes módszer párkapcsolat Hírek stressz szorongás

ILLUSZTRÁCIÓ

"Ez tudattalanul is megnyilvánul abban, hogy amikor a párja távol van, sok nő szeret a férfi oldalán aludni az ágyban vagy felvenni a ruháját", mondta a kutatásvezető pszichológus, Marlise Hofer.

A vizsgálatban szereplő nők partnerét megkérték, hogy viseljen egy tiszta pólót 24 órán át, miközben nem használhatott semmilyen dezodort és nem is dohányozhatott, nehogy befolyásolja saját természetes testszagát. A nőknek pedig egy stressztesztet kell elvégezniük, amelynek matekfeladat és fiktív állásinterjú is része volt. Ennek során pólót kellett szagolgatniuk -- de nem tudták, hogy a partnerük által viseltet, avagy pedig egy teljesen tisztát. A stresszteszt után nyálmintából mérték meg a kortizolszintjüket.

A vizsgálatba azért nőket vontak be, mert eredendően jobb a szaglásuk, mint a férfiaké, ugyanis átlagosan 16,2 millió szaglással kapcsolatos sejtjük van, szemben a férfiak 9,2 milliójával. Egy másik vizsgálat során a nők 32 parfümmintából 30 esetében sikeresen azonosították, melyikbe keveredett izzadság. A férfiak csupán 13-at voltak képesek felismerni.

Visszatérve a jelen vizsgálathoz, azok a nők, akik a partnerük testszagával "illatosított" pólót szagolgatták, a stresszteszt előtt és után is kevésbé voltak idegesek a nyálmintájuk alapján.
Ha tehát a hölgyek ilyen érzékenyek a testszagra, milyen reakciót vált ki belőlük egy idegen férfi természetes illata? Az pont az ellenkező hatással bír, állapította meg a kanadai kutatócsoport. Ennek evolúciós oka lehet: az "idegen hím" szag azért emeli meg a kortizolszintet, mert vészreakciót indít be. Ennek során azonnal mérlegelnünk kell, hogy menekülni fogunk-e, avagy felvesszük a harcot az idegen ellen.

stresszoldás természetes módszer párkapcsolat Hírek stressz szorongás

ILLUSZTRÁCIÓ

A pólószagolgatás nagyon egyszerű feszültségoldó módszer lehet sokak számára, mondta a kutatás szakmai irányítója, Frances Chen pszichológiaprofesszor. "A mai világban munkavállalási okból az emberek sokkal többet utaznak vagy költöznek távol otthonuktól. Kutatásunk azt mutatja, hogy ha például magukkal viszik szeretett társuk egyik holmiját, annak szagolgatása csökkentheti megemelkedett stresszhormon szintjüket ilyen helyzetekben."