"Empátiás túlsúly": ha így leírva még nem is láttad, talán tapasztaltad már magadon vagy ismerősödön. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a lelki beállítódás és a testsúly között milyen összefüggés lehet. A fokozott empátia ugyanis hajlamosíthat a túlsúlyra bizonyos feltételek esetén. 

Az együttérző, gondoskodó, jótét lélek emberek gyakran gömbölydedek. Ilyennek képzeljük a mesebeli nagymamákat, a legszuperebb óvó- és tanító néniket, a mindenre megoldást tudó szomszéd néniket. Nemcsak figyelmes hallgatásuk, biztató szavaik, hanem gömbölyűségük, puhaságuk miatt is jó hozzájuk bújni egy kis lelki támogatásért, a vállukon kisírni a bánatunkat. Csakhogy ami nekünk jó, az veszélyeztetheti az ő egészségüket. Mintha nem volnának képesek elengedni a meghallgatott panaszokat, sirámokat, hanem az a sok negatívum pluszkilókban realizálódik.

Mások azért szednek fel túlsúlyt, persze nem tudatosan, mert szükségük van védőburokra a rendkívül érzékeny lelkük védelmében. Lehet, hogy gyermekkorukban bántották is őket, de ez nem szükségszerű. Mindenesetre úgy érezhetik, hogy ha megnő a fizikai kiterjedésük, akkor szó szerint hatalmasabbá, azaz hatalom birtokosává válnak, dominánsak lesznek a vékonyabbakhoz képest. A nagyobb testnek köszönhetően kevésbé van szükségük porcelántörékenységű lelkük állandó védelmére. Lehet, hogy a "nagyobb" csak 8-10 kilós többletet jelent, azt a bizonyos pluszsúlyt, "az utolsó 8-10 kilót", amit a legnagyobb erőfeszítés dacára sem sikerül lefogyniuk. Most már sejthető, miért.

Mindkét típusnál megfigyelhető, hogy elhízásuk nem feltétlenül azért alakul ki, mert ezek az empatikus személyek helytelenül vagy sokat táplálkoznának. Sőt, lehet, hogy egészségesebben esznek, mint azok, akik hozzájuk fordulnak segítségért, illetve akiktől tartanak. 

Az evés pszichológiája rendkívül összetett dolog. A lelki okok miatti evésnek többféle típusa létezik. Akadnak olyanok, akik evéssel csillapítják a bennük dúló feszültséget: ők a defenzív evők, akik úgy érzik, szorongásuk enyhül, ha jó sokat esznek, úgymond "felfalják a rémisztő világot, így aratva győzelmet rajta". Az ilyen embernek nem a teste, hanem a lelke éhes. A sok napközbeni megaláztatást, elszenvedett sérelmet este evéssel próbálja semmissé tenni.

Tehát ha el akarod érni az álomtestsúlyt, akkor rideg amazonná, kőszívű szipirtyóvá kell válnod? Korántsem! Az viszont elképzelhető, hogy valamilyen lelki terápiára is szükséged lesz a plusz kilók leadásához. Fel kell tárni ugyanis a probléma gyökerét, az eredendő okot. Például, ha stresszes evő vagy, akkor ki kell deríteni, milyen helyzetekben érzed magad feszültnek, és olyankor mit szoktál rágcsálni. Amíg ugyanis nem ismered a lelked mélyén megbújó okot, addig nem is tudhatod, hogyan viszonyulj hozzá, miképpen kerekedhetnél felül rajta. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna